top of page

Vehnä-täysjyväspelttibagelit

Päivitetty: 6. tammik. 2020



Bagelit on yksi niistä mukavista ruoista, joita voi syödä joko suolaisena tai makeana versiona. Ne ovat myös hyvää juhlaruokaa, sillä jokainen voi täyttää ne itse haluamallaan tavalla, kunhan laittaa erilaisia täytteitä esille.


Niihin voi myös keksiä vaikka minkälaisia päällysteitä. Päällysteellä tarkoitan bagelin pinnalla olevaa "koristetta". Tällä kertaa laitoin omiini seesaminsiemeniä ja parmesaania, mutta vaihtoehtoja on monia, kuten vaikka nämä:


- Unikonsiemenet & muut erilaiset siemenet, kuten auringonkukan, kurpitsan ja pellavan siemenet

- Kuivattu sipuli tai valkosipuli

- Juustot, kuten parmesaani, pecorino, aurajuusto, cheddar jne

- Sormisuola

- Makeista esimerkiksi marjat, sokeri ja suklaa


... Ja monia muita päällysteitä. Puhumattakaan siitä, mitä kaikkea voit taikinan sekaan sekoittaa halutessasi. Bagelit ovat siis monimuotoisia tarjottavia, joten niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Tässä oma ohjeeni, joka sisältää vehnän lisäksi myös täysjyväspelttiä. Kokeile ihmeessä laittaa sekaan vaikka ruista tai täysjyvävehnää, ne tuovat makua bageleihin.


8kpl bageleita

180-200g vettä

100g juurta

330g puolikarkeita vehnäjauhoja

55g täysjyväspelttijauhoa

1/2 rkl oliiviöljyä

1/2 rkl suolaa


1tl ruokasoodaa keitinveteen

kananmunaa voiteluun


Sekoita taikina. Vaivaa taikinaa joko käsin n. 10 minuuttia tai koneella muutaman minuutin (3-4 minuuttia) ajan, kunnes taikina on jämäköitynyt.


Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon ja anna nousta n. 3-4 tuntia. Taittele taikinaa nostattamisen ensimmäisten kahden tunnin aikana 3-4 kertaa. Viimeiset kaksi tuntia, anna taikina nousta rauhassa ilman taitteluita.


Kun taikina on noussut, kaada se kevyesti jauhotettulla alustalle ja kaulitse tai painele taikina littanaksi levyksi. Leikkaa taikina 8 osaan ja pyörittele niistä palloja. Paina palloihin keskelle reikä ja muotoile bageleiksi. Reikä saa olla hieman isompi kuin haluaisit, jotta bageleilla on tilaa kohota. Anna bageleiden kohota pari tuntia, kunnes ne ovat kohonneet ja taikina tuntuu painaessa pehmeältä.


Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen ja laita kattilallinen vettä kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisää sinne 1tl ruokasoodaa. Lisää bagelit kiehuvaan veteen yksitellen ja kiehauta niitä 30s per puoli. Laita bageli päälipuoli alaspäin veteen, jotta se on ylöspäin pois otettaessa. Nosta keitetty bageli pois reikäkauhalla tai vaikka puuhaarukalla ja laita odottamaan paistoa lautaselle tai leivinpaperin päälle.


Kun bagelit on keitetty ja niiden pinta on ehtinyt hieman kuivahtaa, sivele ne kananmunalla. Ripottele kananmunan päälle valitsemaasi päällystettä ja paista bageleita 225 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut. Voit laittaa bagelit ensin uuniin melko alas, jotta uuninousu olisi mahdollisimman tehokasta. Kun bagelit ovat mielestäsi noussut sen, minkä nousevat, nosta niitä lähemmäs vastuksia ruskistumaan.  


Anna bageleiden hieman jäähtyä ennen kuin täytät ne haluamillasi täytteillä.

Nauti!



3 180 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Focaccia

Nettikaupasta
il_570xN.1728796331_jajl-2.jpg

WireMonkeyn viiltelyterät

Hapanjuuri.fi on WireMonkeyn viiltelyterien maahantuoja. Voit ostaa itsellesi suorateräisen UFOn tai Pocon, kaarevan ARCin sekä nahkakotelon UFOlle ja WireMonkeyn hoitosetin.

IMG_2101.JPG

KroissanttiKoulu 

verkkokurssi

KroissanttiKoulussa pääset leipomaan sisältä ilmavia ja pinnalta rapsakoita kroissantteja hapanjuurella! Mukana prosessit aloittelijalle ja edistyneille (huhtikuu 2021 alkaen)

Lue lisää!
Tilaa sähköpostiisi inspiraatiota, tietoa ja ideoita hapanjuurella leipomiseen

Liittymällä sähköpostilistalle saat 1-2 kertaa kuukaudessa sähköpostin, joka sisältää reseptejä, linkkejä mielenkiintoisiin blogeihin ja vlogeihin sekä ideoita hapanjuurileivontaasi.

bottom of page