top of page

Focaccia hapanjuurella

Päivitetty: 14.4.

Leivo mehevä ja rapeapintainen focaccia hapanjuurella.

Hapanjuurella tehty focaccia on mahtavaa. Juuri vain tekee kaikesta parempaa, eikö? 😉


Itse tykkään paksusta focacciasta, jossa on öljyn avulla rapeaksi paistunut kuori ja isoilla rei'illä "varustettu" pehmeä sisus. Eikä päälle tarvitse välttämättä kauheasti täytettä, yleensä laitan vain suolaa ja esimerkiksi rosmariinia. Focaccia on kuitenkin todella monipuolinen eli sen päälle voi laittaa vaikka mitä. Ja sen voi vaikka halkaista ja täyttää. Ihan mikä itselle kuulostaa herkulliselta!


Tähän reseptiini kuluu noin 48 tuntia, mutta se on täysin sen arvoista. Suurin osa ajasta on kuitenkin passiivista, joten kunhan annat taikinan rauhassa nousta, niin sinun ei tarvitse turhaan stressata.


Psst. Testaa myös pizzataikinaa juurella tai bageleita!


Focaccia hapanjuurella / Resepti

n.20x25cm vuoka


600g vahvoja jauhoja (esim. Caputo Pizzeria tai Nuvola)

480g vettä

60g aktiivista juurta (varmista, että juuresi ainakin tuplaantuu, mielellään vähän enemmänkin. Silloin saat varmasti muhkea focaccian)

12g suolaa

30g oliiviöljyä


Sekoita ensin vesi, juuri ja jauhot. Anna tekeytyä noin 20-30min.


Lisää suola ja oliiviöljy ja puristele se taikinaan. Anna tekeytyä 20-30min.


Tee laminointi: Levitä leivonta-alustalle kädelläsi hieman vettä. Vettä ei tarvitse olla kuin sen verran alusta on kostea. Levitä taikina mahdollisimman isoksi ja ohueksi levyksi ilman, että se repeää. Kerää taikina takaisin kasaan ja nosta kulhoon jälkeen 20-30 minuutiksi. Laminointi vahvistaa gluteeniverkkoa ja auttaa sinua saamaan ihanat reiät focacciaasi.


Tee taikinalle taittelu/nostelu 2-3kertaa 20-30minuutin välein. Anna taikinan nousta sen jälkeen vielä 1-1,5h.


Nosta taikina jääkaappiin kulhossaan ja anna olla 18h kylmälevossa.


Ota taikina jääkaapista ja pyörittele se palloksi. Anna levätä hetken aikaa huoneenlämmössä.


Ota vuoka, jossa aiot paistaa foccaciasi. Muista, että vuoan koko vaikuttaa siihen, kuinka paksu focacciastasi tulee. Itse käytän noin 20cm x 25cm vuokaa. Levitä oliiviöljyä pohjalle ja reunoille. Jos pelkäät focaccian tarttuvan vuokaan, voit käyttää myös leivinpaperia. Mutta muista, tällöin pohjasta ei tule yhtä rapsakka. Nosta levännyt taikina vuokaan ja venytä sitä hieman reunoja kohti, mutta ei koko matkalta. Taikina levittyy kyllä omassa rauhassaan toisen kylmälevon aikana.


Peitä ja laita taikina takaisin jääkaappiin ja anna olla jälleen 18h.


Ota vuoka jääkaapista. Kaada päälle oliiviöljyä ja lähde painelemaan taikinaa sormillasi kohti vuoan reunoja, kunnes taikina on levittynyt koko vuoan pohjan alueelle. Tarkoitus ei ole venyttää vaan painella. Älä poksauttele taikinasta nousevia ilmakuplia.


Ripottele päälle rosmariinia ja sormisuolaa sekä hieman oliiviöljyä. Tai muita haluamiasi mausteita ja täytteitä.


Lämmitä uuni 230-240 asteeseen. Paista ensin 10 minuuttia tässä lämpötilassa ja laske sitten lämpötilaa 220-225 asteeseen. Paista kunnes pinta on kullanruskea.


Anna jäähtyä ainakin hetken ja nauti.


Psst. Jos kokeilet tätä, niin tägääthän minut? 👇

Instagramissa & Facebookissa: @hapanjuuri.fi

Hapanjuurileipureissa: Emma Laaksonen


 
 
 

3 comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
Convidado:
19 de mai.

Kun haluan hetken irti arjesta, pelaan välillä Klondike-pasianssi netissä. Käytän siihen sivustoa, jossa kaikki toimii suoraan selaimessa, ja sieltä löytyy myös selkeät säännöt ja eri versiot kuten Spider ja Freecell. Itse pysyn mieluiten Klondikessa – se on klassikko, ja siinä on juuri sopiva yhdistelmä taktikointia ja tuuria. Näyttöä saa laajennettua yhdellä napilla, mikä tekee pelaamisesta mukavampaa. Ei mitään kikkailua, vaan suoraa toimintaa – toimii hyvin myös kännykällä, jos on vaikka bussissa tai kahvitauolla.

Curtir

Convidado:
19 de mai.

Moi! Etsin tietoa pelistä "Solitaire Pasianssi Verkossa". Haluaisin ymmärtää, missä voin pelata sitä netissä ilmaiseksi, mitä eri versioita on saatavilla ja miten peli toimii. Onko olemassa oppaita tai suositeltuja sivustoja, joilta voisin aloittaa?

Curtir

Convidado:
22 de set. de 2023

Saisikohan tämän toimimaan joillain ns. peruskaupan jauhoilla? Näyttää tosi hyvältä!

Curtir
bottom of page