top of page

Focaccia


Juurella tehty focaccia on mahtavaa. Juuri vain tekee kaikesta parempaa, eikö? 😉


Itse tykkään paksusta focacciasta, jossa on öljyn avulla rapeaksi paistunut kuori ja isoilla rei'illä "varustettu" pehmeä sisus. Eikä päälle tarvitse välttämättä kauheasti täytettä, yleensä laitan vain suolaa ja esimerkiksi rosmariinia. Focaccia on kuitenkin todella monipuolinen eli sen päälle voi laittaa vaikka mitä. Ja sen voi vaikka halkaista ja täyttää. Ihan mikä itselle kuulostaa herkulliselta!


Tähän reseptiini kuluu noin 48 tuntia, mutta se on täysin sen arvoista. Suurin osa ajasta on kuitenkin passiivista, joten kunhan annat taikinan rauhassa nousta, niin sinun ei tarvitse turhaan stressata.


Tässä ohjeet:

600g vahvoja jauhoja (esim. Caputo Pizzeria tai Nuvola)

480g vettä

60g aktiivista juurta (varmista, että juuresi ainakin tuplaantuu, mielellään vähän enemmänkin. Silloin saat varmasti muhkea focaccian)

12g suolaa

30g oliiviöljyä


Sekoita ensin vesi, juuri ja jauhot. Anna tekeytyä noin 20-30min.


Lisää suola ja oliiviöljy ja puristele se taikinaan. Anna tekeytyä 20-30min.


Tee laminointi: Levitä leivonta-alustalle kädelläsi hieman vettä. Vettä ei tarvitse olla kuin sen verran alusta on kostea. Levitä taikina mahdollisimman isoksi ja ohueksi levyksi ilman, että se repeää. Kerää taikina takaisin kasaan ja nosta kulhoon jälkeen 20-30 minuutiksi. Laminointi vahvistaa gluteeniverkkoa ja auttaa sinua saamaan ihanat reiät focacciaasi.


Tee taikinalle taittelu/nostelu 2-3kertaa 20-30minuutin välein. Anna taikinan nousta sen jälkeen vielä 1-1,5h.


Nosta taikina jääkaappiin kulhossaan ja anna olla 18h kylmälevossa.


Ota taikina jääkaapista ja pyörittele se palloksi. Anna levätä hetken aikaa huoneenlämmössä.


Ota vuoka, jossa aiot paistaa foccaciasi. Muista, että vuoan koko vaikuttaa siihen, kuinka paksu focacciastasi tulee. Itse käytän noin 20cm x 25cm vuokaa. Levitä oliiviöljyä pohjalle ja reunoille. Jos pelkäät focaccian tarttuvan vuokaan, voit käyttää myös leivinpaperia. Mutta muista, tällöin pohjasta ei tule yhtä rapsakka. Nosta levännyt taikina vuokaan ja venytä sitä hieman reunoja kohti, mutta ei koko matkalta. Taikina levittyy kyllä omassa rauhassaan toisen kylmälevon aikana.


Peitä ja laita taikina takaisin jääkaappiin ja anna olla jälleen 18h.


Ota vuoka jääkaapista. Kaada päälle oliiviöljyä ja lähde painelemaan taikinaa sormillasi kohti vuoan reunoja, kunnes taikina on levittynyt koko vuoan pohjan alueelle. Tarkoitus ei ole venyttää vaan painella. Älä poksauttele taikinasta nousevia ilmakuplia.


Ripottele päälle rosmariinia ja sormisuolaa sekä hieman oliiviöljyä. Tai muita haluamiasi mausteita ja täytteitä.


Lämmitä uuni 230-240 asteeseen. Paista ensin 10 minuuttia tässä lämpötilassa ja laske sitten lämpötilaa 220-225 asteeseen. Paista kunnes pinta on kullanruskea.


Anna jäähtyä ainakin hetken ja nauti.


Psst. Jos kokeilet tätä, niin tägääthän minut? 👇

Instagramissa & Facebookissa: @hapanjuuri.fi

Hapanjuurileipureissa: Emma Laaksonen


3 241 katselukertaa1 kommentti

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
Nettikaupasta
il_570xN.1728796331_jajl-2.jpg

WireMonkeyn viiltelyterät

Hapanjuuri.fi on WireMonkeyn viiltelyterien maahantuoja. Voit ostaa itsellesi suorateräisen UFOn tai Pocon, kaarevan ARCin sekä nahkakotelon UFOlle ja WireMonkeyn hoitosetin.

IMG_2101.JPG

KroissanttiKoulu 

verkkokurssi

KroissanttiKoulussa pääset leipomaan sisältä ilmavia ja pinnalta rapsakoita kroissantteja hapanjuurella! Mukana prosessit aloittelijalle ja edistyneille (huhtikuu 2021 alkaen)

Lue lisää!
Tilaa sähköpostiisi inspiraatiota, tietoa ja ideoita hapanjuurella leipomiseen

Liittymällä sähköpostilistalle saat 1-2 kertaa kuukaudessa sähköpostin, joka sisältää reseptejä, linkkejä mielenkiintoisiin blogeihin ja vlogeihin sekä ideoita hapanjuurileivontaasi.

bottom of page