top of page

Mustikka-sitruuna -bagelit

Joku aika sitten tyttöni toivoi, että leipoisin mustikkaleipää. Ehdotin ja kysyin, miltä kuulostaisi mustikka-sitruuna -leipä. Kuulemma hyvältä. Jäin ehdotusta miettimään ja pohtimaan, miltä yhdistelmä maistuisi leivässä.


Toissapäivänä lähdin leipomaan bageleita ajatuksenani tehdä jotain, mitä voisi aamupalalle paistaa. Ja silloin mieleeni palasi tytön toive mustikkaleivästä! Päätin tehdä mustikka-sitruunabageleita, sillä yhdistelmä kuulosti herkulliselta. Leivän kohdalla en ollut varma toimisiko maut, mutta bagelissa olin varma, että tästä tulisi hyvää..


Mustikka-sitruuna -bagelit 6-8kpl

105 g vettä

105 g (kaura)maitoa

100 g aktiivista juurta

330 g vehnäjauhoja, mieluiten vahvoja jauhoja, kuten manitobaa (proteiinipitoisuus yli 10 g)

55 g speltti-, täysjyvävehnä- tai ruisjauhoja

1 rkl kuivattua mustikkaa jauheena

1 sitruunan kuori raastettuna

7 g suolaa

1 rkl (vaahtera)siirappia tai hunajaa

10 g (oliivi)öljyä


Keitinveteen

1 litra vettä

3rkl hunajaa

1 rkl suolaa

1tl ruokasoodaa


Sekoita taikina ja vaivaa noin 3-5 minuuttia, kunnes taikina on tasainen. Jos taikina on liian paksua yleiskoneelle, vaivaa se käsin. Taikinan pitää olla jähmeä ja tasainen vaivaamisen jälkeen, mutta ei kuitenkaan liian kuiva. Lisää tarvittaessa loraus vettä tai maitoa. Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon ja anna nousta 3-4 tuntia, kunnes se on tuplaantunut tai enemmän.

Kun taikina on noussut, kaada se kevyesti jauhotetulle alustalle ja paloittele 6-8 osaan. Voit muotoilla bagelisi kahdella eri tavalla. Voit pyöritellä taikinasta pötkylän, jonka toinen pää on suippo ja toinen paksumpi. Paina paksumpi pää sormilla littanaksi ja pyöräytä se suipon pään ympärille.


Voit myös pyörittää taikinapalaset palloiksi, antaa levätä hetken ja sen jälkeen peukun avulla painaa reiän keskelle. Laita etu- ja keskisormi reiän keskelle ja pyöritä bagelia pöytää vasten, jotta reikä hieman suurenee. Muista tehdä reiästä hieman isompi kuin haluamasi lopputulos, jotta bagelilla on tilaa kohota.


Anna bageleiden kohota muutama tunti, kunnes ne ovat selkeästi pullistuneet. Jos haluat laittaa bagelit yöksi jääkaappiin ja paistaa aamulla, anna bageleiden olla huoneenlämmössä noin tunti ja laita sen jälkeen jääkaappiin. Nosta ne ennen keittämistä ja paistamista noin tunti ennen huoneenlämpöön.


Kun bagelit ovat kohonneet, ne keitetään ensin vedessä. Laita vesi kiehumaan ja lisää suola, hunaja ja ruokasooda. Leikkaa bagelit leivinpapereineen erilleen ja laita yksitellen kiehumaan, pohja ja leivinpaperi ylöspäin. Muutaman sekunnin keiton jälkeen leivinpaperi irtoaa helposti bagelin pohjasta. Keitä bagelin kumpaakin puolta noin 20 s, valuta hetki kattilan päällä ja nosta sitten leivinpaperille. Kun olet valmis, voitele ne kananmunalla tai pelkällä valkuaisella. Jos haluat laittaa bagelisi päälle siemeniä tai muita päällisiä, laita ne voitelun jälkeen.

Paista bageleita 230 asteessa ensin hieman alempana noin 12-15 minuuttia ja nosta sitten ylemmäs. Paista 5-10 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Anna bageleiden hieman jäähtyä ennen syömistä ja tarjoile ne esimerkiksi tuorejuuston ja hunajan kera.






713 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
Nettikaupasta
il_570xN.1728796331_jajl-2.jpg

WireMonkeyn viiltelyterät

Hapanjuuri.fi on WireMonkeyn viiltelyterien maahantuoja. Voit ostaa itsellesi suorateräisen UFOn tai Pocon, kaarevan ARCin sekä nahkakotelon UFOlle ja WireMonkeyn hoitosetin.

IMG_2101.JPG

KroissanttiKoulu 

verkkokurssi

KroissanttiKoulussa pääset leipomaan sisältä ilmavia ja pinnalta rapsakoita kroissantteja hapanjuurella! Mukana prosessit aloittelijalle ja edistyneille (huhtikuu 2021 alkaen)

Lue lisää!
Tilaa sähköpostiisi inspiraatiota, tietoa ja ideoita hapanjuurella leipomiseen

Liittymällä sähköpostilistalle saat 1-2 kertaa kuukaudessa sähköpostin, joka sisältää reseptejä, linkkejä mielenkiintoisiin blogeihin ja vlogeihin sekä ideoita hapanjuurileivontaasi.

bottom of page