top of page

Pizzataikina juurella


Muistan, kun ensimmäisen kerran tein pizzataikinan juurella. Ei siitä täydellistä tullut, mutta silti ei ollut enää paluuta hiivalla kohotettuihin taikinoihin.


Juurella pizzataikinasta tulee juuri oikeanlainen: kuohkea, mutta silti rapsakka. Siinä on sopivasti jämäkkyyttä ja, jos kaulinnan ja paiston tekee kunnolla, pohjasta tulee ihanan ohut ja napakka.


Pizzassa kannattaa ehdottomasti käyttää hieman vahvempia jauhoja. Niiden avulla voit nostaa vesisuhdetta hieman korkeammalle ja helpottaa taikinan käsittelyä muotoilun aikana. Vahvat jauhot myös kestävät pidemmän kohotusajan paremmin kuin ns. normaalit jauhot, joten kurkkaa, että jauhoissa on proteiinia ainakin 12g tai hyödynnä valmiit pizzajauhot (tosin niissäkin on paljon eroa).


Täytteinä voit käyttää juuri niitä juttuja, joista itse pidät. Meillä täytteinä on yleensä itse keitetty tomaattikastike, mozzarellaa ja leikkeleitä, kuten prociuttoa. Pidän täytteet melko yksinkertaisena, sillä niin saa sen parhaan ja tasapainoisimman lopputuloksen. Aina voi tehdä useamman pizzan eri täytteillä ;)


Tällä ohjeella teet pari normaalikokoista, ohutpohjaista pizzaa. Tuplaa annos, jos syöjiä on enemmän tai tykkäät paksummasta pohjasta tai leveämmistä reunoista.


300g vahvoja jauhoja

255g vettä 85%

75g juurta 25%

7,5g suolaa

20g oliiviöljyä


Sekoita ensin juuri, vesi ja jauhot. Anna tekeytyä noin tunnin verran. Lisää sen jälkeen suola ja oliiviöljy ja puristele/taittele niitä taikinaan, kunnes ne ovat sekoittuneet. Anna taikinan kohota 3-4 tuntia. Ensimmäisten parin tunnin aikana, tee 2-3 taittelua noin 20 minuutin välein.


Kun 3-4 tuntia on kulunut, siirrä taikina jääkaappiin 18 tunniksi. Paloittele taikinasi sen jälkeen sopiviin annoksiin ja pyörittele ne palloiksi. Näistä palloista muotoilet pizzapohjasi. Laita pallot öljyttyihin astioihin ja takaisin jääkaappiin 4-8 tunniksi. Psst. Taikinapallot voivat olla samassa astiassa, kunhan olet muotoillut ne napakoiksi palloiksi.


Kun olet valmis paistamaan pizzasi, laita aivan ensimmäisenä uunisi lämpenemään. Valitse lämpötilaksi 250 astetta tai enemmän, tai vaihtoehtoisesti kuumin mahdollinen lämpötila. Jos sinulla on paistokivi tai -teräs, varmista, että se ehtii lämmetä kunnolla ennen kuin alat muotoilemaan pizzaasi. Paistokivi tai -teräs saa aikaan rapsakan pohjan, joten sellaista kannattaa ehdottomasti käyttää. Jos sinulla ei ole sellaista, kuumenna uuninpelti uunissa ja käytä sitä.


Muotoile jokainen pizzapallosi aloittamalla keskeltä. Painele taikinaa keskeltä reunoille päin, kunnes reunat ovat sopivan kapea tai leveä omaan makuusi. Muista käyttää tarpeeksi jauhoja, jotta taikina ei tartu leivonta-alustaan tai sormiisi. Myös esimerkiksi mannaryynit tai durum -vehnäjauho toimivat tässä hienosti.


Paista pizzat yksitellen uunissa. Kovassa lämpötilassa pizzat valmistuvat nopeasti, joten ole tarkkana. Tärkeintä on saada pohja rapsakaksi ja kypsäksi, joten huolehdi, että käyttämäsi alusta on kuuma paiston alkaessa.


Nauti!

4 746 katselukertaa3 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Focaccia

3 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
May 11, 2023

Heräsi kysymys.... Kun taikinaa aletaan paistamaan, otatko sen suoraan jääkaapista työstettäväksi vai annatko olla huoneenlämmössä vähän ennen?

Like
Replying to

Suoraan jääkaapista voi lähteä pizzapohjaa työstämään. Taikina on joustava ja sitkoinen, joten on helppo painella, mutta silti pysyy kasassa 👍

Like
Nettikaupasta
il_570xN.1728796331_jajl-2.jpg

WireMonkeyn viiltelyterät

Hapanjuuri.fi on WireMonkeyn viiltelyterien maahantuoja. Voit ostaa itsellesi suorateräisen UFOn tai Pocon, kaarevan ARCin sekä nahkakotelon UFOlle ja WireMonkeyn hoitosetin.

IMG_2101.JPG

KroissanttiKoulu 

verkkokurssi

KroissanttiKoulussa pääset leipomaan sisältä ilmavia ja pinnalta rapsakoita kroissantteja hapanjuurella! Mukana prosessit aloittelijalle ja edistyneille (huhtikuu 2021 alkaen)

Lue lisää!
Tilaa sähköpostiisi inspiraatiota, tietoa ja ideoita hapanjuurella leipomiseen

Liittymällä sähköpostilistalle saat 1-2 kertaa kuukaudessa sähköpostin, joka sisältää reseptejä, linkkejä mielenkiintoisiin blogeihin ja vlogeihin sekä ideoita hapanjuurileivontaasi.

bottom of page