Joka vuosi sama pähkäily: Mitä viedä päiväkodin hoitajille kesän kunniaksi ja kiitokseksi kuluneesta kaudesta? En haluaisi viedä tavaraa, sillä sitä kaikilla on varmasti riittämiin.
Mietin bageleita ja mietin leivän viemistä. Mutta pullat veivät tällä kertaa voiton. Tein pullia melko perinteisellä kaneli-vaniljatäytteellä ja hyviähän niistä tuli!
Pullia varten juuri kannattaa ruokkia miedoksi. Voit ruokkia edeltävänä päivänä tarvittaessa useamman kerran juurta 1:1:1 sekä edellisenä iltana 1:3:3 tai 1:4:4, jotta juuri jaksaa aamuun asti. Itse usein teen hieman paksumman juuresta illalla, koska se kestää paremmin. Laitan siis jauhoja hieman enemmän kuin vettä, kunnes juuri on melko paksua massaa.
Yhteen pellilliseen pullia tarvitset 70-90g juurta (juuresi vahvuudesta riippuen). Voit ruokkia juurtasi vaikka näin. Jos teet kaksi pellillistä, tuplaa 3. ruokinnan määrät:
Leipomista edeltävänä päivänä:
1. ruokinta: 5g juurta + 5g vettä +5g jauhoja (yht. 15g)
2. ruokinta: 15g juurta + 15g vettä + 15g jauhoja (yht. 45g)
3. ruokinta: 10g juurta + 40g vettä + 40g jauhoja (yht. 90g juurta)
(Loput juuresta voit käyttää vaikkapa pannareiden tekemiseen..)
Nyt kun juuri on terässä, lähdetään leipomaan! Itse tein taikinan aamulla, pullaksi pyörittelin yhden aikoihin iltapäivällä ja paistoin neljältä. Leipomiseen kului minulta siis n. 7-8 tuntia.
Pellillinen pullia
70-90g juurta
2,5dl (täys)maitoa tai kauramaitoa
1dl/90g (täysruoko)sokeria
1tl kardemummaa
450g jauhoja
1/2tl suolaa
100g pehmeää voita
Täyte
Lisää pehmeää voita n. 2-3rkl
0,5 dlSokeria
2 rklKanelia
1tl Vaniljajauhetta
Sekoita ensin keskenään juuri, maito, sokeri ja kardemumma. Jos haluat, voit hieman lämmittää maitoasi, jos se on jääkaappikylmää. Ryhdy lisäämään jauhoja pikkuhiljaa ja vaivaa ne koneella tai käsin taikinaan. Lisää suola jauhojen kanssa taikinaan. Kun olet lisännyt lähes kaikki jauhot (jäljellä noin 1dl), lisää pehmeä voi taikinaan. Vaivaa taikinaan kunnes voi on sekoittunut. Tämän jälkeen lisää loput jauhot ja vaivaa taikinasta sileä ja pehmeä.
Itse vaivasin taikina yleiskoneella, mutta käsin onnistuu toki myös. Tärkeää olisi, että taikinaa vaivataan sen verran, että se irtoaa reunoista, muodostaa yhtenäisen pallon eikä tartu sormiin kokeiltaessa. Taikina on pehmeä, mutta se saakin olla. Voit kuitenkin lisätä hieman jauhoja, jos sinusta tuntuu, että taikinan on liian tahmaista tai tarttuvaa.
Anna taikinan nousta kulhossaan huoneenlämmössä n.2-3 tuntia. Se ei välttämättä kauheasti silmännähden nouse, taikina kuitenkin tekeytyy tänä aikana.
Nostattamisen jälkeen, kaada taikina jauhotetulle alustalle. Painele tai kaulitse se littanaksi, suorakulmion malliseksi levyksi.
Sekoita täytteestä tahna, jonka levität levyn päälle. Voit itse säätää täytteen makeutta sokerin määrää muuttamalla, lisätä kanelia tai jättää vaniljan kokonaan pois. Levitä täyte koko levylle ja taita sen jälkeen puolet taikinasta toisen puolikkaan päälle. Leikkaa taitetusta levystä veitsellä tai taikinaleikkurilla pitkulaisia soiroja, n. 2cm leveitä.
Kiepsauta soiroa ensin itsensä ympäri muutaman kerran, jotta se menee korkkiruuville. Tämän jälkeen pyöräytä soiro kahden tai kolmen sormen ympärille ja nosta pää rulla keskeltä. Laita pulla pellille nousemaan ja tarkista, että alla oleva pää jää pullan alle.
Anna pullien nousta 3-4 tuntia, kunnes ovat selvästi nousseet. Kun pullat ovat nousseet, sivele ne kananmunalla ja laita päälle halutessasi raesokeria.
Lämmitä uuni 250 asteeseen (kyllä, kuulostaa korkealta, mutta pullat paistetaan nopeasti). Laita pelli ensin uunin alaosaan ja anna pullien nousta uunin lämmössä. Kun pullat ovat mielestäsi nousseet sen minkä nousevat, siirrä pelli ylemmäksi, jotta pullat ruskistuvat. Pullia ei kannata jättää yksin uuniin, sillä nämä tulevat nopeasti! Ota pullat pois uunista ja anna niiden jäähtyä liinan alla.
Nauti!
تعليقات