Viineritaikina

Päivitetty: 10. touko 2020


Viinerit ovat sellainen leivonnainen, jota ajattelee saavansa vain leipomosta. Niiden tekemistä harvoin miettii, koska ajattelee, että ei niiden tekeminen kuitenkaan onnistu tai se on liian vaikeaa.


Lähdin kuitenkin kokeilemaan viinereiden tekemistä ja yllättäen jo ensimmäisellä kerralla niistä tuli niin hyviä, että teen niitä varmasti uudelleen.


En valehtele, näiden tekemiseen menee aikaa, mutta lähinnä taikina odottelee jääkaapissa vuoroaan ja varsinainen tekeminen jää aika vähälle. Pientä näpräämistä viinerit tarvitsee, mutta en sanoisi näitä vaikeaksi, jos on jonkun verran leiponut.


Taikinassa tehdään juuresta ns. esitaikina, mutta ruoki juuresi ainakin kerran ennen esitaikinan tekemistä, varsinkin, jos se on ollut jääkaapissa. Pieni happamuus ei tässä taikinassa haittaa, mutta tietysti liiallinen etikkaisuus ei myöskään ole hyvä.


Jos juuresi on jääkaapissa niin ruoki vaikka näin:

1. ruokinta

5g juurta + 5g vettä + 5g jauhoja. Anna olla kunnes kuplii, kunnes tuoksuu etikkaiselta tai kunnes seos on selkeästi löystynyt. Ruoki sen jälkeen uudestaan.


2. ruokinta

15g juurta + 15g vettä + 15g jauhoja. Anna olla jälleen kunnes on tuplaantunut ja kuplii.


! Huom. Taikina tarvitsee juuren, joka on moussemainen ja tuplaantunut. Jos juuresi näyttää liian laiskalta, ruoki sitä useamman kerran. !


Tee tämän jälkeen esitaikina:

45g aktiivista juurta

85g vettä, keitettynä ja jäähdytettynä, mieluiten n. 27 asteista

135g jauhoja, mieluiten esim. manitoba tai muu vahva jauho

Sekoita nämä keskenään, seoksesta tulee melko paksu. Jos seos tuntuu liian paksulta ja jää liian kuivaksi, lisää hieman vettä.


Anna esitaikinan olla 6-12 tuntia, esimerkiksi yön yli, kunnes se on kuplia täynnä ja vähintään tuplaantunut.


Sekoita sen jälkeen taikina:

265g esitaikinaa, eli koko seos

135g maitoa huoneenlämpöisenä, myös kasvimaidot käy (kuvan viinerit on tehty Kaslinkin Barista kauramaidolla)

65g kananmunaa (jos joudut puolittamaan munia, käytä taikinaan mieluiten keltuaista esim. 1 kokonainen muna + 1 keltuainen)

60g sokeria

360g jauhoja, esim. manitoba

1,5tl suolaa

40g pehmeää voita


Sekoita ensin maito, esitaikina ja kananmuna(t) keskenään. Lisää sen jälkeen loput aineet ja sekoita hitaalla nopeudella taikina n. 5 minuuttia koneella tai n. 10 minuuttia käsin. Taikina on valmis kun se on pehmeä, mutta ei enää tahmainen ja tarttuva.


Laita sen jälkeen taikina leivinpaperin päälle vaikka uunivuokaan ja laita taikina jääkaappiin vähintään 2 tunniksi. Itse tein taikinan illalla ja annoin taikinan olla jääkaapissa yön yli, ja vähän enemmänkin.


Kun taikina on levännyt kylmässä tarpeeksi, on aika laminoida se voilla. Laminoinnissa taikinaan luodaan voikerroksia, jotka paiston aikana luovat leivonnaiseen ihanat kerrokset ja rapsakan pinnan. Laminointia varten tarvitset


250g kylmää voita

Piirrä leivinpaperiin keskelle n.19cm x 19cm neliö ja taittele ylimääräiset reunat viivojen mukaan luoden leivinpaperista eräänlaisen kirjekuoren. Avaan leivinpaperi ja leikkaa kylmä voi siivuiksi, jotka laitat kirjekuoren sisään vierekkäin. Sulje kirjekuori ja kauli voista oikean kokoinen ja tasainen leivinpaperin avulla.


Kun voilevysi on valmis, laita se leivinpaperiin suljettuna takaisin jääkaappiin n. 10-15 minuutiksi.

Laita voineliö taikinan päälle timantin muotoisesti