top of page

Sunnuntaiaamun herkkuja

Päivitetty: 6. tammik. 2020


Sunnuntait ovat yleensä ihanan leppoisia. Silloin on mukava myös herkutella hieman.


Meillä ovat pannukakut olleet sunnuntaiaamun aamupalana jo yli 5 vuotta. Pannukakkuja, vaahterasiirappia ja marjoja. Ei oikein voi olla parempaa. Olemme jo vuosia käyttäneet jauhojen ja maidon mittaamiseen muumimukia, sillä alkuperäisessä ohjeessa mittana oli cup (kuppi). Ei silloin jaksettu erikseen selvittää kuinka paljon desilitroissa kuppi on, joten mentiin muumimukilla. Sillä ollaan jatkettu koko tämä aika. Tästä ohjeesta löydät kuitenkin mitat ihan grammoina.


Ohjeesta alta löytyy myös vinkki siihen, miten saat pannareista sokerittomia. Sokerin voi korvata kokonaan koivusokerilla. Olemme näin tehneet yleensä aina kun koivusokeria on kaapissa. Koivusokeri on hieman makeampaa, joten sitä voi laittaa esimerkiksi vain 1 rkl.

Nykyään teemme pannarit myös maidottomina ja käytämme nesteenä kauramaitoa.


Toiseksi herkuksi tähän postaukseen nostan suklaarouhe-suklaaleivän. Vaikka leipä sinällään kuulostaa makealta, on se pääasiassa kuitenkin suolainen ja söimme sitä voin kanssa. Rinnastaisin leivän ehkä ranskalaisten pain au chocolateen tai kroissanttiin nutellan kanssa: vaikka leivässä on suklaata, se on kuitenkin sopivan suolainen aamupalalle eikä pelkästään makea. Leivän ohjeen löydät pannariohjeen alta.


Amerikkalaiset pannarit (jämä)juurella (n. 6-8kpl riippuen koosta)

Pannareihin voit käyttää jämäjuurta jääkaapista, aktiivista juurta tai ruokinnasta ylijäänyttä juurta.


Sekoita nämä keskenään yhdessä kulhossa:

125g jauhoja (tai muumimukillinen)

1-2rkl sokeria tai koivusokeria (jos haluat sokerittomana)

1/2tl suolaa

(1 tl leivinjauhetta, jos pannareilla on kiire)


Toisessa kulhossa sekoita nämä keskenään:

65g juurta

225g maitoa/kasvismaitoa (tai muumimukillinen)

1 kananmuna

2rkl voisulaa, jos käyttämäsi maito on kevytmaitoa. Jos käytät rasvaisempaa, voit jättää voin pois.


Kaada jauhoseos maitoseoksen sekaan ja sekoita suurinpiirtein tasaiseksi. Anna taikinan olla huoneenlämmössä tai jääkaapissa kunnes se hieman kuplii. Jämäjuurta käyttäessä taikinan voi antaa olla jääkaapissa yön ajan ja paistaa pannukakut aamulla.


Paista pannukakut kuivalla pannulla, jossa on tarttumaton pinta. Nosta taikinaa pannulle n. 3-4 ruokalusikallista. Voit myös paistaa pannarit ohukaispannulla. Laita paistetut pannukakut lautaselle ja laita folio tai mikrokupu päälle, jotta valmiit pannarit ei jäähdy.


Voit myös paistaa pannukakut voissa, jolloin lopputulos on hieman erilainen, mutta silti yhtä herkullinen.

Tarjoa pannarit vaahterasiirapin ja marjojen kanssa.


Suklaarouhe-suklaaleipä

250g vettä

50g juurta

170g manitoba -jauhoja

130g puolikarkea spelttijauho

10 g kaakaojauhetta

15g hunajaa

5g suolaa

50g tummaa suklaata rouheena.


Sekoita keskenään vesi, juuri, jauhot, kaakaojauhe ja hunaja. Anna taikinan tekeytyä tunnin verran. Seuraavan n. 4 tunnin aikana taittele taikinaa 3-4 kertaa. Painota taitteluita alkuvaiheessa esim. 30 min välein. Lisää suklaarouhe taikinan sekaan viimeisessä taittelussa.


Esimuotoile ja muotoile taikina haluamaasi muotoon. Voit kohottaa taikinan huoneenlämmössä, kunnes se on vaahtokarkkimaisen pehmeää tai siirtää jääkaappiin yöksi tai kunnes taikina on noussut tarpeeksi. Taikina on noussut tarpeeksi kun taikinaan painettu sormenjälki nousee hitaasti ja taikinassa ei tunnut kauheasti vastusta. Paista padassa ensin 250 asteessa padan kansi kiinni n. 10-15min ja sen jälkeen 10-15min 225 asteessa. Ota kansi pois kun leipä on revennyt ja noussut.


Voit paistaa leivän myös ilman pataa, mutta muista kosteus!


Nautinnollisia aamiaishetkiä!


12 578 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Focaccia

Nettikaupasta
il_570xN.1728796331_jajl-2.jpg

WireMonkeyn viiltelyterät

Hapanjuuri.fi on WireMonkeyn viiltelyterien maahantuoja. Voit ostaa itsellesi suorateräisen UFOn tai Pocon, kaarevan ARCin sekä nahkakotelon UFOlle ja WireMonkeyn hoitosetin.

IMG_2101.JPG

KroissanttiKoulu 

verkkokurssi

KroissanttiKoulussa pääset leipomaan sisältä ilmavia ja pinnalta rapsakoita kroissantteja hapanjuurella! Mukana prosessit aloittelijalle ja edistyneille (huhtikuu 2021 alkaen)

Lue lisää!
Tilaa sähköpostiisi inspiraatiota, tietoa ja ideoita hapanjuurella leipomiseen

Liittymällä sähköpostilistalle saat 1-2 kertaa kuukaudessa sähköpostin, joka sisältää reseptejä, linkkejä mielenkiintoisiin blogeihin ja vlogeihin sekä ideoita hapanjuurileivontaasi.

bottom of page