top of page

Munkit juurella


Munkit sopivat moneen tapahtumaan, erityisesti vappuun. Mikä olisi parempaa kuin tuore munkki vappuna?


Ja tietysti munkit juurella ovat vieläkin parempia, jos se on mahdollista. Ja onhan se.


Nämä munkit voit paistaa uunissa tai rasvassa keittämällä. Kerron alempana kummatkin tavat, niin voit valita itsellesi sopivimman tavan.


Munkit voit myös päällystää haluamallasi tavalla: sokerilla, kanelisokerilla, kuorrutteella jne. Ja tietysti voit myös täyttää munkit omaan makuusi sopivasti.


Taikinassa on käytetty vichyä, joka tuo taikinaan ja erityisesti pintaan mieletöntä rapeutta. Jos et halua käyttää vichyä, voit vaihtaa sen veteen. Tai jos olet erityisen kokeilunhaluisella tuulella, vaihda vichy vaikkapa sitruunalimonadiin!


Psst. Kurkkaa lopusta skumppakuorrutteen ohje 😋


Munkit juurella

8-16kpl koosta riippuen

70-90g aktiivista juurta

2,5dl vichyä

1tl kardemummaa

420g puolikarkeita vehnäjauhoja

1/2tl suolaa

sitruunan- tai appelsiininkuorta halutessasi


80g pehmeää voita


1l rypsiöljyä tms paistamiseen

50g sulatettua voita


Sekoita ensin juuri, vichy, kardemumma ja sitruunankuori. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja suola keskenään. Lisää jauhoja pikkuhiljaa juuri-vichy seokseen hitaasti yleiskoneella sekoittaen, kunnes kaikki jauhot ovat sekoittuneet kunnolla. Taikinan pitäisi irrota kevyesti kulhon reunoilta ja "putsata kulhoa". Taikinan pitäisi olla pehmeä, mutta ei liian tahmainen. Lisää jauhoja, jos taikina tuntuu liian löysältä. Voit myös vähentää jauhojen määrää, jos näyttää siltä, että taikinassa on jo tarpeeksi jauhoja. Anna taikinan tekeytyä 30-45minuuttia. Paloittele voi valmiiksi ja anna sen olla huoneenlämmössä tekeytymisajan.


Kun taikina on tekeytynyt, laita yleiskone hitaimmalle tai toiseksi hitaimmalle nopeudelle ja ala lisäämään voita pala kerrallaan, kunnes kaikki voi on lisätty. Taikinan tulee olla sileää ja pehmeää, mutta ei erityisen tarttuvaa. Anna taikinan nousta 2-3 tuntia.


Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile haluamallasi tavalla. Tee munkeista noin puolet pienempiä, kuin haluat lopullisten munkkien olevan, ne kohoavat varsinkin öljyssä paistaessa todella paljon!


Anna nousta jälleen rauhassa 3-5 tuntia, kunnes munkit ovat valmiita paistettavaksi.


Rasvassa paistaminen

Lämmitä 1l öljyä paksupohjaisessa kattilassa 170-180 asteiseksi. Ota myös kattilan kansi valmiiksi viereen, jos öljy syttyy. Tarvitset lisäksi metallisen reikäkauhan tai esimerkiksi puisen lastan, jolla saat nostettua munkit kattilasta.


Jos sinulla ei ole lämpömittaria, voit testata öljyn lämpöä leipäpalalla. Kun leipä ruskistuu parissa minuutissa, öljy on valmista.


Ota huomioon myös se, että joka kerta kun lisäät öljyyn munkin, öljy jäähtyy. Eli muista ylläpitää öljyn lämpötilaa säätämällä levyn lämpötilaa tai odottamalla munkkien välissä, kunnes öljy on lämmennyt uudelleen.


Leikkaa leivinpaperi paloiksi munkkien ympäriltä. Munkit voi pudottaa öljyyn paistumaan leivinpaperin kanssa paperi alaspäin, se helpottaa työskentelyäsi. Paista munkkejä muutama minuutti per puoli, kunnes pinta on kullanruskea. Leivinpaperi irtoaa melko pian öljyyn laiton jälkeen, poista se varovasti. Älä polta sormiasi vaan käytä pihtejä tai kauhaa apunasi.


Kun munkki on kummaltakin puolelta kullaruskea, nosta se kauhalla ritilän päälle jäähtymään. Pyörittele munkit melko lämpiminä sokerissa (esimerkiksi paistettuasi kaikki). Jos kuorrutat niin anna jäähtyä kunnolla.


Uunissa paistaminen

Laita uuni lämpeämään 230 asteeseen. Sulata noin 50g voita (käytetään myös uunin jälkeen, jos pyörität munkkisi sokerissa) ja sivele munkit ennen uunia sillä. Paista munkkeja ensin uunin alatasolla, kunnes ne ovat selkeästi kohonneet. Nosta sen jälkeen munkkejä ylemmäs ja paista kunnes pinta on kullanruskea. Tarkoitus on paistaa munkit nopeasti, älä siis jätä niitä liian pitkäksi aikaa uuniin. Sivele munkit heti uunista tullessaan voilla, jos aiot pyörittää ne sokerissa. Jos aiot kuorruttaa, niin voit jättää voilla sivelyn väliin.


Skumppakuorrute

4dl tomusokeria

4-6rkl skumppaa

Elintarvikeväriä halutessasi


Sekoita tomusokeri ja skumppa keskenään. Lisää ensin 4rkl ja lisää tarvittaessa. Dippaa munkkien toinen puoli kuorrutteeseen, valuta hetki ja laita sitten ritilälle jähmettymään. Anna kuorrutteen jähmettyä ainakin 30 minuuttia kuorruttamisen jälkeen.


Psst. Kokeile omaa lempparijuomaasi kuorrutteessa, ehkä löydät täysin uuden maun!


Aiotko kokeilla munkkireseptiä? Tägää minut Instassa kuvaasi: @hapanjuuri.fi


 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page