Tämä ihanan kirpakka, mutta silti tarpeeksi makea, sitruunakakku kohotetaan ainoastaan juuren avulla. Kakku on mielettömän mehevää ja mehevyyttä korostaa vielä enemmän sitruunainen kuorrute, joka valutetaan kakun päälle lyhyen jäähtymisen jälkeen.
Koska kakussa ei ole muita kohotusaineita kuin juuri, juuresi pitää olla aktiivinen. Mitä aktiivisempi, sitä parempi. Toki voit lisätä kakkuun leivinjauhetta, jos haluat kakun nopeasti valmiiksi. Silloin juuri toimii enemmänkin maun tuojana.
Tässä resepti, jotta pääset kokeilemaan!
180g jauhoja
Yhden sitruunan kuori (luomu)
Ripaus suolaa
80g huoneenlämpöistä voita
115g sokeria
1tl vaniljasokeria
2 munaa
3 rkl sitruunamehua
120ml maustamatonta jogurttia
50g juurta
Kuorrute:
0,5dl sitruunamehua
1,5-2dl tomusokeria
Tilkka maitoa tai kermaa
Sekoita ensin jauhot, sitruunan kuori ja suola omassa kulhossaan.
Toisessa kulhossa: Vatkaa sokerit ja voi vaahtomaiseksi, vaaleaksi seokseksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa tasaiseksi. Lisää sitten ensin noin kolmasosa jauhoseoksesta, sitten puolet jogurtista. Sekoita sitten taas jauhoista seuraava kolmannes ja seuraavaksi loput jogurtista ja juuri. Lopuksi lisää loputkin jauhot ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaa turhaan liian paljon.
Voitele pitkulainen vuoka voilla tai vuoraa leivinpaperilla. Kaada vuokaan ja anna kohota huoneenlämmössä useampi tunti. Kun kakun pinta on pullistunut, on aika paistaa.
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista kakkua kunnes pinta on kullanruskea. Jos pelkäät pinnan ruskettuvan liikaa, voit laskea uunin lämpötilaa kun kakku on kohonnut. Kun kakku on kypsä (kokeile vaikka tikulla tai mittaa sisälämpötila, yli 93 on hyvä), ota kakku uunista ja anna hetken jäähtyä.
Tee kuorrute vatkaamalla hetki aineksia yhteen. Kaada kuorrute hitaasti kakun päälle ja anna jäähtyä. Psst! Jos haluat, voit ensin pistellä kakkuun muutamia reikiä, jotta kuorrute pääsee imeytymään kakun sisään.
Aiotko sinä kokeilla tätä reseptiä?
コメント