top of page

Markkinavinkkejä ja -reseptejä

Päivitetty: 6. tammik. 2020

Osallistuin tänään ihka ensimmäisille markkinoille omien leipieni kanssa. Olin miettinyt osallistumista jo aiemminkin, mutta unohtanut ajatuksen, koska ajattelin että normikeittiön kanssa siitä on turha haaveilla. Mutta muutaman postauksen aiheesta luettuani Hapanjuurileipurit -ryhmästä, päätin osallistua markkinoille.


Tässä muutamia vinkkejä markkinoille valmistautumiseen sekä omat markkinareseptini.

Aloitin oman osallistumiseni suunnittelusta. Leipien määrästä, resepteistä ja yksittäisen leivän koon miettimisestä.


Päätin tehdä alunperin kolmea leipää: vehnäinen, speltti ja maalaisleipä. Vähän ennen markkinoita päätin tehdä vielä myös saaristolaisleipää, sillä sen pystyi tekemään etukäteen tekeytymisajan vuoksi. Jauhoiksi valitsin Siimeksen luomutilan jauhot, sillä käytin niitä muutenkin ja tiesin niiden olevan laadukkaita. Viljelijä Erkki toi jopa jauhot lähes kotiovelleni, kun toripäivä ei osunut kohdilleen leipomisen kanssa! Jauhoja oli yhteensä 14kg, tosin jouduin käydä hakemassa vielä 4kg lisää, sillä innostuin leipomaan viikon aikana muitakin leipiä... :D


Testailin leipiä ja etsin täydellistä reseptiä. Ensimmäisenä nappiin osui maalaisleipä. Tässä ohje yhdelle maalaisleivälle. Kun teet isompaa satsia, esim. 8 leipää, kuten minä, vähennä juuren määrää 14%:iin. Näin saat kontrolloitua taikinaa omaan aikatauluusi paremmin. Isot taikinat myös tarvitsevat ylipäätään vähemmän juurta.


Tämän kokoisia leipiä mahtuu pellille samaan aikaan 4kpl, jos asettelet ne nurkkiin kunnolla.

Maalaisleipä

Vettä 210g

Juurta 55g

Puolikarkea vehnäjauho 140g

Ruisjauhoja 70g

Täysjyvä vehnäjauho 70g

Suola 5g


Sekoita ensin jauhot ja vesi ja anna taikinan olla 2-3 tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa. Lisää juuri ja sitten n. 20-30 minuutin päästä suola. Tee 3 taittelua 30 minuutin välein ja anna sen jälkeen olla vielä 30min-1h "rauhassa". Esimuotoile, muotoile ja nosta jääkaappiin vähintään yöksi. Seuraile taikinaa. Kun taikina tuntuu painettaessa sienimäiseltä tai vaahtokarkkimaiselta, se on valmis paistettavaksi.


Kosteuskikka uuniin

Olen jo ennen markkinoitakin tuskastellut sitä, että uunini on älyttömän kuiva. Mitkään vedet uunin pohjalla tai kipot eivät auta, ja olenkin paistanut lähes poikkeuksetta leipäni padassa. Markkinoille mentäessä padassa paistamisessa ei olisi ollut järkeä, sillä se olisi hidastanut paistamista. Oli siis pakko keksiä joku toinen keino, jotta voin paistaa kerralla 3-4 leipää. Löysin vihdoin tavan, jolla sain kosteuden pysymään uunissa! Näin sen tein:


Laitoin ensinnäkin leipäni kylmälle pellille. Aiemmilla kokeilukerroilla olin laittanut leivät kuumalle pellille ja tuloksena oli palanut pohja. Näin jälkikäteen ajateltuna, olisi voinut myös nostaa pellin alatasolta ylemmäksi. Ehkä silläkin olisi saanut paremman tuloksen. Tällä tavalla sain leivät kuitenkin myös helpommin uuniin, kun ei tarvinnut kikkailla kuuman pellin kanssa. Olen melko onnettomuusaltis ihminen, joten kaikki apu oli tarpeen...


Kosteuden uunissa pitämisen takia, laitoin toisen pellin väärinpäin yhden tason ylemmäksi kuin itse paistopelti. Se riitti pitämään kosteuden niin, että leipä pääsi repeämään. En melkein itsekään uskonut, mutta niin se vain onnistui! Kannattaa kokeilla, jos oma uuni on kuiva eikä mikään auta.


Muut leivät

Seuraavaksi lähdin kehittämään vehnäistä leipää. Ekalla kerralla leipä oli jo melko hyvä, mutta taikinan käsittelevyyden vuoksi alensin leivän hydraatiota 75%sta 73%iin.


Vehnäinen

Vettä 205g

Juurta 55g

Puolikarkea vehnäjauho 220g

Täysjyvä vehnäjauho 60g

Suola 5g
Sekoita ensin jauhot ja vesi ja anna taikinan olla 2-3 tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa. Lisää juuri ja sitten n. 20-30 minuutin päästä suola. Tee 3 taittelua 30 minuutin välein ja anna sen jälkeen olla vielä 30min-1h "rauhassa". Esimuotoile, muotoile ja nosta jääkaappiin vähintään yöksi. Seuraile taikinaa. Kun taikina tuntuu painettaessa sienimäiseltä tai vaahtokarkkimaiselta, se on valmis paistettavaksi.


Kolmas leivistä, Speltti, aiheutti vähän päänvaivaa. Speltti kehittyy nopeasti ja sen määrää oli pakko vähentää, jotta leipominen olisi hallittavissa. Lopulta päädyin tähän reseptiin:


Speltti

Vettä 195g

Juurta 55g

Puolikarkea vehnäjauho 225g

Puolikarkea spelttijauho 55g

Suola 5g
Sekoita ensin jauhot ja vesi ja anna taikinan olla 2-3 tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa. Lisää juuri ja sitten n. 20-30 minuutin päästä suola. Tee 3 taittelua 30 minuutin välein ja anna sen jälkeen olla vielä 30min "rauhassa". Esimuotoile, muotoile ja nosta jääkaappiin vähintään yöksi. Seuraile taikinaa. Kun taikina tuntuu painettaessa sienimäiseltä tai vaahtokarkkimaiselta, se on valmis paistettavaksi.


Itse päädyin siihen, että otin yhden kahdeksasta leivästä maistiaiskappaleeksi, sen sijaan, että olisin esim. pakastanut leipää tai tehnyt yhdet esimerkiksi edellisenä päivänä. Näin asiakas pääsi maistamaan varmuudella, miltä leipä maistuu. Ja toisaalta, olipahan leipä tuoretta.


Neljäntenä leipänä tein saaristolaisleivän. Tai oikeastaan parin vuokaan juuttuneen saaristolaisleivän jälkeen tein saaristolaislimppua. Raaka-aineet olivat täysin samat, mutta jauhoja laitoin enemmän. Näin leivästä tuli hieman limppumaisempi ja vähemmän makea.

Ohjeena käytin reseptiä Ruis-vehnä -mallasvuokaleipä. Korvasin vain veden omenamehulla.
Markkinavinkit

Markkinoilla kaikki meni hienosti. Ensimmäiset leivät ostettiin jo pari minuuttia ennen aloitusaikaa! Paketoin leivät tyhjiin jauhopusseihin ja maistiaiset tarjoiltiin myös pienemmistä jauhopusseista, joiden suut oli kääritty. Hyvä tapa kierrättää ja käyttää jauhopussit, eikö?

Miten leivät sitten myi? Tein yhteensä 29 leipää, joista 3,5 meni maistiaisiksi. Myynnissä oli 3 puolikasta saaristolaislimppua, 3 kokonaista saaristolaislimppua, sekä 7 jokaista kolmesta leivästä. Kaikki möin hieman yli 2 tunnissa. Möin myös pari purkkia juurta, jota olin ottanut mukaan sitä jäädessä yli.


Jos leipien loppumisvauhdista voi päätellä jotain niin suosikkijärjestys oli tämä:

1. Puolikkaat saaristolaislimput

2. Maalaisleipä

3. Speltti

4. Kokonaiset saaristolaislimput

5. Vehnäinen


Olin positiivisesti yllättynyt markkinoille osallistumisesta. Vaikka työtä toki riitti, kyllä tässä ehkä vielä jonnekin markkinoille päädytään ennen joulua ;) Oletko sinä käynyt myymässä omia leipiäsi markkinoilla tai myyjäisissä?1 076 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Focaccia

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Nettikaupasta
il_570xN.1728796331_jajl-2.jpg

WireMonkeyn viiltelyterät

Hapanjuuri.fi on WireMonkeyn viiltelyterien maahantuoja. Voit ostaa itsellesi suorateräisen UFOn tai Pocon, kaarevan ARCin sekä nahkakotelon UFOlle ja WireMonkeyn hoitosetin.

IMG_2101.JPG

KroissanttiKoulu 

verkkokurssi

KroissanttiKoulussa pääset leipomaan sisältä ilmavia ja pinnalta rapsakoita kroissantteja hapanjuurella! Mukana prosessit aloittelijalle ja edistyneille (huhtikuu 2021 alkaen)

Lue lisää!
Tilaa sähköpostiisi inspiraatiota, tietoa ja ideoita hapanjuurella leipomiseen

Liittymällä sähköpostilistalle saat 1-2 kertaa kuukaudessa sähköpostin, joka sisältää reseptejä, linkkejä mielenkiintoisiin blogeihin ja vlogeihin sekä ideoita hapanjuurileivontaasi.

bottom of page