Tässä leivässä on ihanan rapea ja tumma kuori sekä pehmoinen, hieman makea sisus. Leivän tummuus tulee kaljamaltaista, ruisjauhoista ja tummasta siirapista.
Pehmennä ensin kaljamaltaat kuumalla vedellä
80g kaljamaltaita
135g kuumaa vettä
Anna olla 30min
Lisää 30minuutin jälkeen sekaan
335g vettä
60g juurta
250g ruisjauhoja
360g manitobaa tai muuta vehnäjauhoa
100g tummaa (leipä)siirappia
Sekoita aineet,kunnes jämäkkä massa. Anna tekeytyä 1-2h ja lisää
6g suolaa
Lisää suola ja tee yksi taittelu kunnes taikina jämäköityy.
Kaada taikina paistovuokaan, painele se jauhojen kanssa vuokaan ja anna nousta kunnes on tuplaantunut/ selkeästi kohonnut.
Paista 220 asteessa n. 45 minuuttia kunnes kokeiltaessa tikkuun ei jää enää taikinaa. Pinta saa tummua, mutta halutessasi voit peittää leivän foliolla kun väriä on mielestäsi tarpeeksi.
Comments