top of page

Valkosipulipatonki

Päivitetty: 6. tammik. 2020

Jokainen varmaankin tietää ne kaupan valkosipulipatongit. Niissä on jotain koukuttavaa. Jostain syystä mieleeni tuli juurikin nuo kaupan valkosipulipatongit ja pakkohan oli kehittää oma versio juurella!


Patongin tekeminen aloitetaan jauhojen, kaurajauheen/perunahiutaleiden ja veden sekoittamisella. Juurta tarvitaan vasta 8-12 tunnin päästä, joten ruoki se vaikka samaan aikaan jauhojen, jauheen/hiutaleiden ja veden kanssa. Muista ruokkia niin, että se kestää useamman tunnin.


460g manitobaa tai muuta vahvaa jauhoa

40g kaurajauhetta (esim. Fazer Alku Voimakaura) tai perunahiutaleita

385g vettä

10g suolaa

125g juurta

1-2 kokonaista valkosipulia (20-40g paahdettua ja muussattua valkosipulia maun mukaan)

Oliiviöljyä


Sekoita ensin keskenään jauhot ja vesi. Kun ne ovat sekoittuneet lisää sekaan perunahiutaleet. Laita taikina jääkaappiin 8-12 tunniksi. Voit nyt ruokkia myös juuresi, jotta se on valmiina sekoitettavaksi, esim 1:3:3 tai 1:4:4 riippuen juuresi nopeudesta.


8-12 tunnin jälkeen, aloita valkosipulin paahtamisesta. Leikkaa valkosipuli(t) kokonaisena halki vaakasuunnassa, laita valkosipuli uunivuokaan ja laita päälle öljyä. Paahda uunissa 180-200 asteessa, kunnes kynnet ruskistuvat ja alkavat popsahtelemaan ulos kuorestaan.


Anna valkosipulin jäähtyä seuraavien vaiheiden ajan.


Ota taikina jääkaapista. Lisää taikinaan ensin juuri ja kääntele se taikinaan. Odottele 20 minuuttia ja muussaa valkosipuli oliiviöljyn kanssa tahnamaiseksi, helposti sekoitettavaksi seokseksi. Lisää suola ja valkosipulitahna ja puristele se taikinaan mukaan.


Tee taitteluita 30 min välein yhteensä 4 kertaa, yhteensä 3h. Anna taikinan levätä viimeinen tunti ilman taitteluita. Taikinan pitäisi kohota tämän ensikohotuksen aikana jonkin verran. Voit pidentää ensikohotusta 4 tuntiin, jos tarvitsee.


Kun esikohotus ja taittelut on tehty, muotoile patongit. Jaa taikina ensin 2-4 osaan sen mukaan, kuinka monta patonkia haluat. Pyörittele osat palloiksi ja anna levätä n. 20 minuuttia tai kunnes taikina on levännyt (painettaessa pehmeä ja painauma nousee hitaasti).


Painele pallot kevyesti pyöreäksi levyksi ja taita yksi reuna puoleen väliin taikinaympyrää. Taita toinen reuna taitetun reunan yli. Sinulla on nyt pitkulainen taikina, jossa sauma on hieman sivulla. Ota nyt pitkästä reunasta kummaltakin puolelta taikinaa ja vie ne ristikkäin keskelle. Taikinan pitää tiukentua, mutta ei revetä. Voit toistaa toisenkin kerran, jos sinusta tuntuu, että paketti ei ole tarpeeksi tiukka. Pyörittele pitkulaista taikinaa hieman käsiesi ja pöydän väliin ja ohenna päitä pyörittelemällä. Nosta leipä sauma alaspäin patonkipellille tai

esimerkiksi leivinpaperin päälle kahden pitkulaisen tuen väliin. Esimerkiksi leivinpaperi- tai kelmupaketit sopivat hyvin tähän.


Laita leivät jääkaappiin 8-12 tunniksi.

Ota patongit jääkaapista ja paista suoraan 250 asteessa kosteutetussa uunissa, kunnes pinta on ihanan ruskea. Voit laskea uunin lämpötilaa kun näet patongin nousseen.


2 851 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Focaccia

Commenti

Valutazione 0 stelle su 5.
Non ci sono ancora valutazioni

Aggiungi una valutazione
Nettikaupasta
il_570xN.1728796331_jajl-2.jpg

WireMonkeyn viiltelyterät

Hapanjuuri.fi on WireMonkeyn viiltelyterien maahantuoja. Voit ostaa itsellesi suorateräisen UFOn tai Pocon, kaarevan ARCin sekä nahkakotelon UFOlle ja WireMonkeyn hoitosetin.

IMG_2101.JPG

KroissanttiKoulu 

verkkokurssi

KroissanttiKoulussa pääset leipomaan sisältä ilmavia ja pinnalta rapsakoita kroissantteja hapanjuurella! Mukana prosessit aloittelijalle ja edistyneille (huhtikuu 2021 alkaen)

Lue lisää!
Tilaa sähköpostiisi inspiraatiota, tietoa ja ideoita hapanjuurella leipomiseen

Liittymällä sähköpostilistalle saat 1-2 kertaa kuukaudessa sähköpostin, joka sisältää reseptejä, linkkejä mielenkiintoisiin blogeihin ja vlogeihin sekä ideoita hapanjuurileivontaasi.

bottom of page