top of page

Ruusupullat

Päivitetty: 18. elok. 2019


Ruusupullat suklaatäytteellä

Nämä ruusupullat saivat alkunsa, kun etsin ohjetta hapanjuurella tehtävään kroissanttiin. Kokeilinkin yhtä kroissantin ohjetta, mutta lopputulos ei ollut kovinkaan "kroissanttimainen". Ehkä joskus vielä palaan taltuttamaan kroissanttia... Mutta takaisin ruusupulliin. Etsiessäni uusia kroissanttiohjeita törmäsin cruffinin ohjeeseen. Cruffini tarkoittaa kroissanttin ja muffinin yhdistelmää, eli croissant+muffin=Cruffin. Mikähän suomennos olisi? Krulla? Pulsantti? Kroisulla? Itse kutsun niitä ruusupulliksi, sillä lopputulos muistuttaa mielettömän paljon ruusua. Riippuen toki siitä, miten muotoilet pullan.  Ruusupullissa yhdistyy kroisantin rapsakkuus ja pullan pehmeys. Niiden täytteitä voi loputtomiin muunnella ja tässä ohjeessa kerronkin kaksi eri täytettä, jota itse olen kokeillut.

Alkuperäinen ohje on sivulta Sourdough & Olives -blogista. Itse käytin jauhoja hieman eri suhteessa ja pidin taikinaa kylmässä. Kokeilin kyllä pullien tekoa samanakin päivänä ilman jääkaappia, mutta mielestäni kylmä antaa taikinalle enemmän käsiteltävyyttä.

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin kaulimiseen pastakonetta, mutta hyvin se onnistuu kaulimellakin. Kokeilin kumpaakin ja kumpaankin lopputulokseen olin yhtä tyytyväinen. Ainut ero, jonka osaan sanoa, on se, että pastakoneella pullista tuli ehkä tasalaatuisempia kuin kaulimella. Mutta yhtä herkullisia...

Nyt mennään luomaan ruusupullia!

Pari vinkkiä ennen ohjetta: - Voi kannattaa ottaa huoneenlämpöön jokin aikaa ennen leipomista, jotta se ehtii pehmetä. Toki mikrottamalla n. 10-20s. saat myös nopeasti voin pehmeäksi - Varmista, että juuresi on aktiivinen ja tuplaantunut, sillä voi hidastaa taikinan nousua - Voit käyttää muffinssivuokia, mutta onnistuu myös ilman  - Käytin ohjeessa Manitoba -jauhoja. Itse käytin Farina d'American jauhoja, jotka ostin paikallisen Supermarketin Italia -osastolta.

Ruusupullia 8kpl Uuniin asteita 180-200 astetta riippuen uunisi tehoista

30g pehmeää voita 120g Manitoba -jauhoja  110g puolikarkeita vehnäjauhoja 90g vettä 70g aktiivista hapanjuurta 20g sokeria 4g suolaa Täytevaihtoehdot: Voit täyttää pullasi perinteisellä voi-, kaneli- ja sokeriseoksella tai  Sourdough & Olives -blogin suklaatäytteellä: 150g voita 20g kaakaojauhetta 15g sokeria  (Suklaatäyte tällaisenaan kaipaa omasta mielestäni hieman lisää makeutta, joten maista ja mausta täyte itsellesi sopivaksi. ) Sekoita ensin pehmeä voi ja jauhot sekaisin. Lisää sen jälkeen loput aineet eli vesi, hapanjuuri, sokeri ja suola. Vaivaa, kunnes muodostaa yhtenäisen pallon. Itse aloitan vaivaamisen yleiskoneella, mutta vaivaan taikinan loppuun käsin, kunhan taikinapallo alkaa muodostua.  Anna taikinapallon olla huoneenlämmössä noin tunti. Peitä kulhon kansi kelmulla tai pyöräytä pallo kelmun sisään.  Tunnin päästä sinulla on kaksi eri vaihtoehtoa: laittaa taikina jääkaappiin tai lähteä leipomaan pullia. Voit tehdä esimerkiksi taikinan illalla ja leipoa pullat seuraavana aamuna. Oli valintasi kumpi tahansa, mennään seuraavaan vaiheeseen. Jaa taikina neljään osaan ja kaulitse se kaulimella tai pastakoneella ohueksi. Pastakoneella taisin maksimissaan pyöräyttää taikinaa 4 asetuksella. Mitä ohuemmaksi taikinan kaulitset, sitä rapsakampi siitä tulee. Jos haluat, että pullamaisuus säilyy, kaulitse taikina n. 2mm paksuuteen. Kaulitse taikina pitkulaiseksi, hieman puikulamaiseksi levyksi. 

Kanelitäytteiset ruusupullat rullattuna

Levitä jokaiselle 4 kaulitulle taikinalevylle valitsemaasi täytettä. Rullaa taikina tiukaksi rullaksi aloittaen levyn puikulamaisesta päästä. Leikkaa rulla pituussuunnassa ja rullaa se pullaksi leikkuupinta ylöspäin. Saat siis yhdestä rullasta 2 pullaa.  Laita pullat muffinivuokaan tai pellille nousemaan. Jos käytät peltiä huolehdi, että taikinan loppupää tulee pullan alle. Näin pulla ei pääse aukeamaan noustessa tai uunissa.  Anna pullien nousta n. 3 tuntia kelmun alla. Kun pullat ovat nousseet, sivele ne kananmunalla tai maidolla ja paista 200 asteessa n.20 minuuttia tai kunnes pullat ovat kullanruskeita. Itse lisäsin suklaapullien päälle vielä ripauksen sokeria, sillä täyte ei mielestäni ollut tarpeeksi makeaa. 

Kerro, mitä pidit ruusupullista! Onko sinulla jokin vaihtehtoinen täyte, jota aiot kokeilla pulliin?

1 751 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Focaccia

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Nettikaupasta
il_570xN.1728796331_jajl-2.jpg

WireMonkeyn viiltelyterät

Hapanjuuri.fi on WireMonkeyn viiltelyterien maahantuoja. Voit ostaa itsellesi suorateräisen UFOn tai Pocon, kaarevan ARCin sekä nahkakotelon UFOlle ja WireMonkeyn hoitosetin.

IMG_2101.JPG

KroissanttiKoulu 

verkkokurssi

KroissanttiKoulussa pääset leipomaan sisältä ilmavia ja pinnalta rapsakoita kroissantteja hapanjuurella! Mukana prosessit aloittelijalle ja edistyneille (huhtikuu 2021 alkaen)

Lue lisää!
Tilaa sähköpostiisi inspiraatiota, tietoa ja ideoita hapanjuurella leipomiseen

Liittymällä sähköpostilistalle saat 1-2 kertaa kuukaudessa sähköpostin, joka sisältää reseptejä, linkkejä mielenkiintoisiin blogeihin ja vlogeihin sekä ideoita hapanjuurileivontaasi.

bottom of page