top of page

Hotdog -sämpylät

Vappuna piti keksiä jotain kivaa tarjottavaa, joita jokainen pystyisi oman makunsa mukaan muokkaamaan omanlaisekseen. Koska hampurilaisia oli juuri pari päivää ennen syöty, piti keksiä jotain muuta. Joten päädyttiin hotdogeihin!


Olen joskus aiemmin kokeillut hotdog -sämpylöiden tekemistä ns. japanilaisesta maitotaikinasta, jossa tehdään niin sanottu roux (suurustettu maitokiisseli), joka lisätään taikinan sekaan. Tällä kertaa kokeilin James Mortonin reseptiä kirjasta Super Sourdough.


Sämpylät piti saada valmiiksi jo puoleksi päiväksi, joten kirjan resepti ei sellaisenaan toiminut vaan tein siitä version, jonka pystyin kohottamaan huoneenlämmössä yön yli. Joten eikun reseptiä muokkaamaan!Hotdog -sämpylät (yön yli kohotettavat)

50-70g aktiivista hapanjuurta (riippuen juuresi aktiivisuudesta)

425g vahvaa puolikarkeaa vehnäjauhoa (voit korvata 20% esim. täysjyvällä)

275g vettä

8g table salt

50g pehmeää voita

Sekoita kaikki muut aineet paitsi voi nopeasti sekaisin, älä vaivaa. Anna taikinan levätä 20-30 minuuttia ennen jatkamista.


Lisää pehmeä voi ja vaivaa käsin tai koneella kunnes taikina on sileää ja kaikki ainesosat ovat keskenään täysin sekoittuneet. Tähän menee käsin noin 10 minuuttia ja koneella (matala nopeus) 4-5 minuuttia. Taikinan pitäisi olla pehmeää ja tasaista.


Peitä kulhosi ja jätä taikina nousemaan hieman lämpimämpään paikkaan, esim. kylmään uuniin. Anna taikinan nousta yön yli, tai noin 8 tuntia.


8 tunnin jälkeen taikinan pitäisi olla kunnolla noussut. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja leikkaa siitä 8 isompaa tai n. 10-12 pienempää palasta ja pyöritä ne palloksi. Anna pallojen hetki levätä. Muotoile taikinapaloista pitkulaisia leipiä:

  • painele taikina pyöreäksi/soikioksi, littanaksi levyksi

  • Käännä yksi sivu puoleen väliin ympyrää/soikiota

  • Taita toinen puoli kokonaan yli ja nipistele tai painele sauma kiinni.

  • Pyörittele tankoa pöytää vasten, kunnes sämpylä on mielestäsi sopivan pituinen ja mallinen. (itse nipistin päitä hieman kiinni, jotta ne olisivat pyöreät)

Nosta valmis sämpylä leivinpaperille nousemaan. Anna sämpylöiden nousta peitettynä 2-4 tuntia, kunnes ne ovat selkeästi nousseet ja ovat sormella painettaessa pehmeitä ja vaahtomaisia. Mitä enemmän uskallat nostattaa, sitä pehmeämpiä sämpylöistäsi tulee.


Hieman ennen kun uskot sämpylöidesi olevan paistovalmiita, lämmitä uuni 250 asteeseen. Sivele sämpylät kaksi kertaa kananmunan ja maidon sekoituksella (n. 2 osaa kananmunaa, 1 osa maitoa).


Laita sämpylät aluksi uunin alaosaan. Laske lämpö heti 220 asteeseen ja lisää höyryä. Voit laittaa myös toisen pellin sämpylöiden päälle, johon laitat kiehuvaa vettä. Paista alaosassa n. 10 minuuttia, kunnes leivät ovat selkeästi nousseet. Poista höyry/toinen pelti ja nosta sämpylöitä ylemmäs, jotta niiden pinta ruskistuisi. Paista toiset 10 minuuttia, tai kunnes pinta on kullanruskea.


Peitä sämpylät uunista tullessaan liinalla, jotta kuori pysyy pehmeänä. Anna jäähtyä liinan alla. Nauti jäähtyneenä tai vielä hieman lämpimänä.
2 171 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Focaccia

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Nettikaupasta
il_570xN.1728796331_jajl-2.jpg

WireMonkeyn viiltelyterät

Hapanjuuri.fi on WireMonkeyn viiltelyterien maahantuoja. Voit ostaa itsellesi suorateräisen UFOn tai Pocon, kaarevan ARCin sekä nahkakotelon UFOlle ja WireMonkeyn hoitosetin.

IMG_2101.JPG

KroissanttiKoulu 

verkkokurssi

KroissanttiKoulussa pääset leipomaan sisältä ilmavia ja pinnalta rapsakoita kroissantteja hapanjuurella! Mukana prosessit aloittelijalle ja edistyneille (huhtikuu 2021 alkaen)

Lue lisää!
Tilaa sähköpostiisi inspiraatiota, tietoa ja ideoita hapanjuurella leipomiseen

Liittymällä sähköpostilistalle saat 1-2 kertaa kuukaudessa sähköpostin, joka sisältää reseptejä, linkkejä mielenkiintoisiin blogeihin ja vlogeihin sekä ideoita hapanjuurileivontaasi.

bottom of page