top of page

Hapanjuurikeksit

Writer: Hapanjuuri.fi / EmmaHapanjuuri.fi / Emma

Päivitetty: 12. maalisk.

18-20kpl melko isoja keksejä


Keksit eivät välttämättä ole se luontaisin juurileivonnainen, sillä niissä ei yleensä käytetä hiivaakaan vaan ne kohotetaan leivinjauheella ja/tai ruokasoodalla. Mutta toki hapanjuuri tuo aina makua, mihin ikinä sitä laittaakin ja näissä kyseisissä resepteissä juurta käytetään myös kohottajana.


Kun juuren annetaan tehdä taikojaan taikinassa, näistä kekseistä tulee ainakin jollain tavalla hieman terveellisempiä. Okei, tiedän, ei kekseistä mitään terveysruokaa saa sokerin ja voin kanssa, mutta juuri tuo siihen kuitenkin jotain terveellistä verrattuna kekseihin, joissa ei ole juurta ja, joita ei ole kohotettu sen avulla. (Tosin, keksejä voi syödä ihan ilman selityksiä ja huonoa omaatuntoa eli ei meidän tarvitse "terveyspestä" näitä keksejä.)


Alta löydät 3 erilaista hapanjuurikeksireseptiä, jotka ovat kaikki mielettömän herkullisia. Periaatteessa perusresepti on sama, mutta jotain pieniä muokkauksia eri resepteistä löytyy. Testaa ja löydä oma suosikkisi!


Huomioita

  • Reseptissä on paljon sokeria, mutta muista, että juuri syö siitä ison osan sinä aikana, kun taikinan annetaan tekeytyä. Sokeri auttaa myös taikinaa säilymään paremmin useamman tunnin tekeytymisajan aikana.

  • Jos haluat käyttää juurta vain maun vuoksi (esim. jämäjuurta), vähennä silloin sokerin ja lisää leivinjauheen ja soodan määrää. Tällöin keksit myös paistetaan melko pian sekoittamisen jälkeen.


Suklaakeksit

Suklaakeksit aktiivisella juurella tai jämäjuurella

230g huoneenlämpöistä, pehmeää voita

180g fariinisokeria

150g sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 kananmunaa

60g aktiivista hapanjuurta

400g jauhoja

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

200-300g suklaata







Triplasuklaa -keksit

Triplasuklaakeksit hapanjuurella tai jämäjuurella

230g huoneenlämpöistä, pehmeää voita

180g fariinisokeria

150g sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 kananmuna

60g aktiivista hapanjuurta

300g jauhoja (kokeile seassa myös ruisjauhoja, sillä se sopii suklaaseen! Esim. 20-50g)

80g kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

100-150g tummaa suklaata

100-150g valkoista suklaata



Omenakeksit

Omenakeksit aktiivisella juurella tai jämäjuurella

230g huoneenlämpöistä, pehmeää voita

250g fariinisokeria

100g sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 kananmuna

60g aktiivista hapanjuurta

400g jauhoja (sekaan sopii myös kaurajauhot tai jopa kaurahiutaleet)

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

1tl kanelia

1-2 suomalaista omenaa pieninä kuutioina (tarvitset yhden isomman omenan tai kaksi pienempää.)



Ohjeet

Mittaa voi ja sokerit kulhoon ja vatkaa niitä muutama minuutti, kunnes ne ovat vaahdottuneet ja seos hieman vaalentunut. Lisää kananmunat ja sekoita kunnolla sekaisin. Sekoita hapanjuuri nopeasti seokseen, kuitenkin turhaa vatkaamatta.


Mittaa kuivat aineet toisessa kulhossa ja sekoita sekaisin. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää makuaineet eli joko suklaat (paloiteltuna) tai omenakuutiot ja sekoita käsin sen verran, että saat ne tasaisesti levittymään taikinaan.


Jos haluat, voit nostaa taikinan erilliseen kulhoon kelmun päälle tai jättää taikinan alkuperäiseen kulhoon tekeytymään. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 8 tuntia.


(Tiedän, että jollekin tämä tuntuu todella oudolta ajatukselta: jättää taikina 8 tunniksi pöydälle, kun siinä on kananmunia ja maitotuotteita. Mutta tässä ei pitäisi olla suurempaa vaaraa, jos kananmunasi ja maitotuotteesi on säilytetty oikein ennen leipomista. Myös taikinan sokeri sekä juuren maitohappobakteerit estävät huonojen pöpöjen synnyn. Uunin lämpö viimeistelee homman, jos jotain pääsisikin muodostumaan. Mutta päätös on toki sinun.)


Kun taikinan on tekeytynyt yön yli tai noin 8 tuntia, pyörittele taikinasta palloja ja aseta ne leivinpaperille. Paina muutamalla sormella palloa littanaksi. Jos et pääse heti leipomaan tai jos taikina on liian löysää pyöriteltäväksi, voit laittaa taikinan jääkaappiin maksimissaan 6-8 tunniksi ja pyöritellä pallot vasta sitten.


Paista hapanjuurikeksit 180-190 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes keksi on selkeästi keskeltä kypsä ja reunat alkavat hieman tummentua.


Herkuttele!


 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page