Puurosta saa tehtyä mielettömän herkullista leipää. Jos siis sinulla jää puuroa yli, laita se leipätaikinasi joukkoon. Joskus leipää varten on ihan hyvä keittää ihan varta vasten puuroa, sen verran herkullista leipää saat puuron avulla.
Tässä resepti 4 viljan puurosta tehtyihin sämpylöihin. Sämpylöissä on mielettömän pehmeä sisus ja halutessasi rapsakka kuori (kosteutusta lisäämällä uuniin). Kuori jää sopiva jämäkäksi ilman kosteutustakin, mikä tekee sämpylästä sopivan myös hamppareihin, kokeile ihmeessä!
Tässä resepti sinulle.
150g 4 viljan puuroa
Voita 50g
(Kaura)maitoa 310g
Juurta 120g
Vehnäjauhoja 500g
Suolaa 8g
Keitä puuro. (Keitän puuroa yleensä varmuudeksi hieman enemmän kuin olisi tarve.) Lisää lämpimään puuroon voi ja sekoita se sekaan. Lisää maito, juuri ja vehnäjauhot. Sekoita aineet sekaisin. (Huom! Tarkista, että puuro on jäähtynyt ennen juuren lisäämistä. Jos käytät kylmää maitoa, sen pitäisi olla ok.) Anna tekeytyä tunnin verran.
Lisää tunnin jälkeen taikinaan suolaa ja puristele se joukkoon. Anna taikinan kohota 3-4 tuntia kunnes taikina on selkeästi kohonnut. Taittele taikinaa kohotuksen aikana 3 kertaa kohotuksen alkuvaiheessa noin 30 min välein.
Kun taikina on selkeästi kohonnut, kumoa se pöydälle ja paloittele 8–12 osaan. Pyörittele taikinapalat sämpylöiksi. Laita sämpylät kohoamaan ja anna kohota kunnes taikina on vaahtomaisen pehmeää.
Voitele leivät vedellä.
Paista ensin 250 asteessa 10 minuuttia (kosteutuksen kanssa jos haluat rapsakan pinnan) ja 220 asteessa 10 minuuttia kunnes pinta on tasaisesti ruskistunut. Anna jäähtyä.
Hei, teetkö puuron suolaan? näyttävät herkullisilta!