Olutleipä

Päivitetty: 6. tammi 2020


Täytyy heti tähän alkuun tunnustaa jotain... En pidä oluesta oikeastaan ollenkaan.

Mieheni kuitenkin harrastaa oluita ja siksi tiedän niistä yllättävän paljon. Kun minä vietän aikaani jauhohyllyillä, mies viettää aikaansa oluthyllyllä. Tutkien, pohtien ja miettien innosta puhkuen, minkä tuotteen koriinsa seuraavaksi poimii.


Jostain kumpusi itselle ajatus siitä, että täytyy kokeilla, minkälainen leipä tulee oluella. Loppujen lopuksi pääraaka-aine

kummassakin on yleensä sama, vilja. Itse valitsin olueksi vaalean vehnäoluen, vaikka toki maltaisella tummalla oluella olisi voinut saada rukiin kanssa mielettömän leivän. Mutta sanoisin, että olut kannattaa valita sen mukaan, mikä itselle kuulostaa miellyttävältä. Ostin Weihenstephanerin Hefen, jota Alkon sivuilla kuvailtiin sanoilla aprikoosinen, maltainen, kevyesti humaloitu (kaikkein vähiten pidän vahvasti humaloiduista oluista) sekä banaaninen.


Halusin myös kokeilla, miten pitkä autolyysi kylmässä vaikuttaa leipään. Sekoitin veden, jauhot ja juuren taikinaksi ja laitoin taikinan samantien jääkaappiin, jossa se olin. 20h. Tullessaan jääkaapista, lisäsin suolan ja tein ensimmäisen taittelun. Taikina oli jo ensimmäisessä taittelussa todella helposti käsiteltävä, vaikka olutta taikinassa oli 80%.Pidin siis kovasti siitä, miten gluteeniverkko oli jo hienosti muodostunut ilman, että minun tarvitsi tehdä mitään. Luultavasti jatkan tätä samaa tekniikkaa muissakin leivissäni.


Tein taikinalla yhteensä 3 taittelua 4 tunnin aikana niin, että taittelut sijoittuivat ensikohotuksen alkupäähän. Väliä pidin noin 45min. Sen jälkeen esimuotoilin ja muotoilin leivät ja laitoin jälleen kerran jääkaappiin. Leivät olivat jääkaapissa seuraavaan aamuun, jolloin paistoin ne.


Olut tuoksui taikinasta melko selkeästi, kuten myös valmiista leivästä. Valmiiseen leipään olut toi pienen pistävän, mutta

miellyttävän maun. En rehellisesti osaa tarkalleen sanoa, miltä olut leivässä maistuu, mutta eron kyllä huomaa. Leivässä on tietynlainen kuplaisuus ja happoisuus. Ehdottomasti menee jatkoon omasta mielestäni tämä olutleipä. Katsotaan mitä mies sanoo, kun ehtii maistamaan.


Oletko sinä kokeillut olutta leivässä tai aiotko kokeilla tätä?


Olutleipä (2 leipää)

500ml olutta

125g juurta

625g vehnäjauhoja

15g suolaa538 katselukertaa0 kommenttia
Tilaa sähköpostiisi inspiraatiota, tietoa ja ideoita hapanjuurella leipomiseen

Liittymällä sähköpostilistalle saat 1-2 kertaa kuukaudessa sähköpostin, joka sisältää reseptejä, linkkejä mielenkiintoisiin blogeihin ja vlogeihin sekä ideoita hapanjuurileivontaasi.

Hapanjuuri.fi // 2483453-6 //

Rekisteriseloste täällä.

Tilaa itsellesi UFO

UFOlla voit tehdä niin mielettömiä yksityiskohtaisia viiltelyjä kuin perinteisempiäkin. UFO suojaa käsiäsi ja säilyttää teräsi sisällään, kun et käytä sitä. Ensimmäisessä videossa näytän sinulle, miten saat terän ulos UFOstasi. Toisessa videossa näytetään kuin leipä viillellään. 

il_570xN.1728796331_jajl-2.jpg

Hapanjuuri.fi // 2483453-6 (EmmaV Oy)

Rauhankatu 1, 20100 Turku

Emma.laaksonen@emmav.fi