Löysin kaupasta mielettömiä suomalaisia pikkuluumuja ja päätin, että niistä on tehtävä piirakka! Kotona oli myös ulkomaalaisia "normaaliluumuja", jotka olivat jo todella pehmeitä ja menossa huonoksi.
Joten mitäpä muuta kuin piirakkaa tekemään.
Luumupiirakkaan tarvitset:
150g oivariinia/margariinia
1dl ruokokidesokeria
25g jämäjuurta (omani oli itseasiassa ihan emojuurta, joka oli ollut jääkaapissa noin viikon)
1 kananmuna
80g ruisjauhoja
80g vehnäjauhoja
1/2tl kardemummaa
Ripaus suolaa
Luumuja: 2 isoa ja 4-5 pientä
Sekoita ensin voi ja sokeri sekaisin. Lisää juuri ja kananmuna, sekoita sekaisin. Lisää jauhot, suola ja kardemumma ja sekoita. Anna taikinan tekeytyä pari tuntia. Painele taikina vuokaan kosteiden käsien avulla ja laita vuoka jääkaappiin. Kun taikina on jähmettynyt, ota luumut ja leikkaa ne puoliksi. Pienemmät laitoin sellaisenaan piirakkaan, isommat puolikkaat leikkasin vielä lohkoiksi, jotka laitoin piirakan päälle. Laita uuni lämpeämään 180asteeseen.
Sekoita keskenään 1/2tl kardemummaa 1/2tl kanelia ja 1tl vaniljasokeria. Ripottele seos piirakan päälle. Paista 180 asteessa n. 15-20 minuuttia, kunnes kuori on kullanruskea. Anna jäähtyä. Tarjoile piirakka kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.
Voit tehdä myös Earl Grey -kermavaahtoa:
Laita kermaa kattilaan. Lisää sekaan 1tl Earl Grey -irtoteetä 1 desilitraa kermaa kohden. Lämmitä kermaa matalalla lämmöllä n. 10minuuttia. Kaada kerma astiaan, jossa voit vatkata sen. Anna jäähtyä hetki ja laita kerma jääkaappiin. Kerman täytyy olla täysin jäähtynyt ennen kuin vatkaat sen. Kun kerma on jäähtynyt, siivilöi teelehdet pois, vatkaa kerma ja nauti piirakan kanssa. Voit halutessasi makeuttaa kerman vaniljasokerilla.
Comments