Tämä leipä voisi hoitaa juustotarjoilun yksistään. Tässä on nimittäin kaikkea: hedelmiä, pähkinöitä ja vahvaa juustoa.
Leivän pohjana on vehnä yhdistettynä täysjyvävehnään. Käydään heti asiaan!
1 leipä
240 g vettä
60g juurta
240g puolikarkeaa vehnää
60g täysjyvävehnä
6g suolaa
80g kuumassa vedessä liotettuja, kuivattuja hedelmiä (itse käytin 4 aprikoosia ja 2 viikunaa)
kourallinen cashew-pähkinöitä
2-3rkl aurajuustomurua
Sekoita vesi, juuri, ja jauhot sekaisin, kunnes jauhot ovat kunnolla sekoittuneet. Kaada kuivattujen hedelmien päälle kuumaa vettä. Anna taikinan ja hedelmien levätä 1h ajan.
Tunnin jälkeen lisää taikinaan suola ja leikkaa hedelmät paloiksi. Puristele suola ja hedelmät taikinaan kunnes ne ovat kunnolla sekoittuneet. Anna taikinan levätä n. 30 minuuttia. Taittele tai nostele taikinaa 30 minuutin välein taikinaa yhteensä 3 kertaa. Anna taikinan kohota suolan lisäämisestä yhteensä 4 tuntia. Paahda kohotuksen loppuvaiheessa cashew-pähkinöitä pannulla, kunnes ne saavat väriä pintaansa. Anna jäähtyä kohotuksen loppuun asti ja leikkaa sitten haluamaasi karkeuteen.
Levitä taikina neliön malliseksi levyksi ja levitä sen päälle paahdetut cashewpähkinän palaset sekä aurajuustomuru. Taittele taikina pakettiin ja käännä sauma vasten pöytää. Pyöräyttele taikinaa pari kertaa pallon muotoon. Anna levätä 20-30 minuuttia.
Muotoile leipä toisen kerran haluamaasi muotoon. Anna leivän kohota peitettynä huoneenlämmössä, kunnes huomaat, että se on kohonnut hieman. Siirrä leipä suojattuna jääkaappiin ja anna sen olla yön yli tai pidempään jääkaapissa. Kun leipä tuntuu painettaessa pehmeältä ja vaahtomaiselta ja sormenjälkesi nousee hitaasti ylös, voit paistaa leivän. Viillä leipä ja paista 230-250 asteessa ensin 20min ja sen jälkeen 225 20 min. Anna jäähtyä ja nauti!
Comments