top of page
Writer's pictureHapanjuuri.fi / Emma

Keksit

18-20kpl melko isoja keksejä


Keksit eivät välttämättä ole se luontaisin juurileivonnainen, sillä niissä ei yleensä käytetä hiivaakaan vaan ne kohotetaan leivinjauheella ja/tai ruokasoodalla. Mutta toki juuri tuo aina makua, mihin ikinä sitä laittaakin ja näissä kyseisissä resepteissä juurta käytetään myös kohottajana.


Kun juuren annetaan tehdä taikojaan taikinassa, näistä kekseistä tulee ainakin jollain tavalla hieman terveellisempiä. Okei, tiedän, ei kekseistä mitään terveysruokaa saa sokerin ja voin kanssa, mutta juuri tuo siihen kuitenkin jotain terveellistä verrattuna kekseihin, joissa ei ole juurta ja, joita ei ole kohotettu sen avulla.


Tosin, keksejä voi syödä ihan ilman selityksiä ja huonoa omaatuntoa eli ei meidän tarvitse "terveyspestä" näitä keksejä.


Alta löydät 3 erilaista keksireseptiä, jotka ovat kaikki mielettömän herkullisia. Periaatteessa perusresepti on sama, mutta jotain pieniä muokkauksia eri resepteistä löytyy. Testaa ja löydä oma suosikkisi!


Huomioita

  • Reseptissä on paljon sokeria, mutta muista, että juuri syö siitä ison osan sinä aikana, kun taikinan annetaan tekeytyä. Sokeri auttaa myös taikinaa säilymään paremmin useamman tunnin tekeytymisajan aikana.

  • Jos haluat käyttää juurta vain maun vuoksi (esim. jämäjuurta), vähennä silloin sokerin ja lisää leivinjauheen ja soodan määrää. Tällöin keksit myös paistetaan melko pian sekoittamisen jälkeen.


Suklaakeksit

230g huoneenlämpöistä, pehmeää voita

180g fariinisokeria

150g sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 kananmunaa

60g aktiivista juurta

400g jauhoja

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

200-300g suklaata







Triplasuklaa -keksit

230g huoneenlämpöistä, pehmeää voita

180g fariinisokeria

150g sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 kananmuna

60g aktiivista juurta

300g jauhoja (kokeile seassa myös ruisjauhoja, sillä se sopii suklaaseen! Esim. 20-50g)

80g kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

100-150g tummaa suklaata

100-150g valkoista suklaata



Omenakeksit

230g huoneenlämpöistä, pehmeää voita

250g fariinisokeria

100g sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 kananmuna

60g aktiivista juurta

400g jauhoja (sekaan sopii myös kaurajauhot tai jopa kaurahiutaleet)

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

1tl kanelia

1-2 suomalaista omenaa pieninä kuutioina (tarvitset yhden isomman omenan tai kaksi pienempää.)



Ohjeet

Mittaa voi ja sokerit kulhoon ja vatkaa niitä muutama minuutti, kunnes ne ovat vaahdottuneet ja seos hieman vaalentunut. Lisää kananmunat ja sekoita kunnolla sekaisin. Sekoita juuri nopeasti seokseen, kuitenkin turhaa vatkaamatta.


Mittaa kuivat aineet toisessa kulhossa ja sekoita sekaisin. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää makuaineet eli joko suklaat (paloiteltuna) tai omenakuutiot ja sekoita käsin sen verran, että saat ne tasaisesti levittymään taikinaan.


Jos haluat, voit nostaa taikinan erilliseen kulhoon kelmun päälle tai jättää taikinan alkuperäiseen kulhoon tekeytymään. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 8 tuntia.


(Tiedän, että jollekin tämä tuntuu todella oudolta ajatukselta: jättää taikina 8 tunniksi pöydälle, kun siinä on kananmunia ja maitotuotteita. Mutta tässä ei pitäisi olla suurempaa vaaraa, jos kananmunasi ja maitotuotteesi on säilytetty oikein ennen leipomista. Myös taikinan sokeri sekä juuren maitohappobakteerit estävät huonojen pöpöjen synnyn. Uunin lämpö viimeistelee homman, jos jotain pääsisikin muodostumaan. Mutta päätös on toki sinun.)


Kun taikinan on tekeytynyt yön yli tai noin 8 tuntia, pyörittele taikinasta palloja ja aseta ne leivinpaperille. Paina muutamalla sormella palloa littanaksi. Jos et pääse heti leipomaan tai jos taikina on liian löysää pyöriteltäväksi, voit laittaa taikinan jääkaappiin maksimissaan 6-8 tunniksi ja pyöritellä pallot vasta sitten.


Paista keksi 180-190 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes keksi on selkeästi keskeltä kypsä ja reunat alkavat hieman tummentua.


Herkuttele!


61 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Nettikaupasta
il_570xN.1728796331_jajl-2.jpg

WireMonkeyn viiltelyterät

Hapanjuuri.fi on WireMonkeyn viiltelyterien maahantuoja. Voit ostaa itsellesi suorateräisen UFOn tai Pocon, kaarevan ARCin sekä nahkakotelon UFOlle ja WireMonkeyn hoitosetin.

IMG_2101.JPG

KroissanttiKoulu 

verkkokurssi

KroissanttiKoulussa pääset leipomaan sisältä ilmavia ja pinnalta rapsakoita kroissantteja hapanjuurella! Mukana prosessit aloittelijalle ja edistyneille (huhtikuu 2021 alkaen)

Lue lisää!
Tilaa sähköpostiisi inspiraatiota, tietoa ja ideoita hapanjuurella leipomiseen

Liittymällä sähköpostilistalle saat 1-2 kertaa kuukaudessa sähköpostin, joka sisältää reseptejä, linkkejä mielenkiintoisiin blogeihin ja vlogeihin sekä ideoita hapanjuurileivontaasi.

bottom of page