18-20kpl melko isoja keksejä
Keksit eivät välttämättä ole se luontaisin juurileivonnainen, sillä niissä ei yleensä käytetä hiivaakaan vaan ne kohotetaan leivinjauheella ja/tai ruokasoodalla. Mutta toki juuri tuo aina makua, mihin ikinä sitä laittaakin ja näissä kyseisissä resepteissä juurta käytetään myös kohottajana.
Kun juuren annetaan tehdä taikojaan taikinassa, näistä kekseistä tulee ainakin jollain tavalla hieman terveellisempiä. Okei, tiedän, ei kekseistä mitään terveysruokaa saa sokerin ja voin kanssa, mutta juuri tuo siihen kuitenkin jotain terveellistä verrattuna kekseihin, joissa ei ole juurta ja, joita ei ole kohotettu sen avulla.
Tosin, keksejä voi syödä ihan ilman selityksiä ja huonoa omaatuntoa eli ei meidän tarvitse "terveyspestä" näitä keksejä.
Alta löydät 3 erilaista keksireseptiä, jotka ovat kaikki mielettömän herkullisia. Periaatteessa perusresepti on sama, mutta jotain pieniä muokkauksia eri resepteistä löytyy. Testaa ja löydä oma suosikkisi!
Huomioita
Reseptissä on paljon sokeria, mutta muista, että juuri syö siitä ison osan sinä aikana, kun taikinan annetaan tekeytyä. Sokeri auttaa myös taikinaa säilymään paremmin useamman tunnin tekeytymisajan aikana.
Jos haluat käyttää juurta vain maun vuoksi (esim. jämäjuurta), vähennä silloin sokerin ja lisää leivinjauheen ja soodan määrää. Tällöin keksit myös paistetaan melko pian sekoittamisen jälkeen.
Suklaakeksit
230g huoneenlämpöistä, pehmeää voita
180g fariinisokeria
150g sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
60g aktiivista juurta
400g jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
200-300g suklaata
Triplasuklaa -keksit
230g huoneenlämpöistä, pehmeää voita
180g fariinisokeria
150g sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmuna
60g aktiivista juurta
300g jauhoja (kokeile seassa myös ruisjauhoja, sillä se sopii suklaaseen! Esim. 20-50g)
80g kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
100-150g tummaa suklaata
100-150g valkoista suklaata
Omenakeksit
230g huoneenlämpöistä, pehmeää voita
250g fariinisokeria
100g sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmuna
60g aktiivista juurta
400g jauhoja (sekaan sopii myös kaurajauhot tai jopa kaurahiutaleet)
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1tl kanelia
1-2 suomalaista omenaa pieninä kuutioina (tarvitset yhden isomman omenan tai kaksi pienempää.)
Ohjeet
Mittaa voi ja sokerit kulhoon ja vatkaa niitä muutama minuutti, kunnes ne ovat vaahdottuneet ja seos hieman vaalentunut. Lisää kananmunat ja sekoita kunnolla sekaisin. Sekoita juuri nopeasti seokseen, kuitenkin turhaa vatkaamatta.
Mittaa kuivat aineet toisessa kulhossa ja sekoita sekaisin. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää makuaineet eli joko suklaat (paloiteltuna) tai omenakuutiot ja sekoita käsin sen verran, että saat ne tasaisesti levittymään taikinaan.
Jos haluat, voit nostaa taikinan erilliseen kulhoon kelmun päälle tai jättää taikinan alkuperäiseen kulhoon tekeytymään. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 8 tuntia.
(Tiedän, että jollekin tämä tuntuu todella oudolta ajatukselta: jättää taikina 8 tunniksi pöydälle, kun siinä on kananmunia ja maitotuotteita. Mutta tässä ei pitäisi olla suurempaa vaaraa, jos kananmunasi ja maitotuotteesi on säilytetty oikein ennen leipomista. Myös taikinan sokeri sekä juuren maitohappobakteerit estävät huonojen pöpöjen synnyn. Uunin lämpö viimeistelee homman, jos jotain pääsisikin muodostumaan. Mutta päätös on toki sinun.)
Kun taikinan on tekeytynyt yön yli tai noin 8 tuntia, pyörittele taikinasta palloja ja aseta ne leivinpaperille. Paina muutamalla sormella palloa littanaksi. Jos et pääse heti leipomaan tai jos taikina on liian löysää pyöriteltäväksi, voit laittaa taikinan jääkaappiin maksimissaan 6-8 tunniksi ja pyöritellä pallot vasta sitten.
Paista keksi 180-190 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes keksi on selkeästi keskeltä kypsä ja reunat alkavat hieman tummentua.
Herkuttele!
Comments